2020-12-02 Nyhet

Id–skydd ingår ofta i hemförsäkringar

Ett id-skydd ingår i många hemförsäkringar. Det är i regel lika omfattande som de separata id-skydd som många specialförsäkringar erbjuder.

Id-stölder och id-kapningar är ett fenomen som har ökat i takt med att vi blir allt mer digitala i vår vardag. Det är ett brott där förövaren stjäl eller kapar din identitet för att använda den i obehörigt syfte.

Den vanligaste id-stölden är att förövaren kommer över dina personuppgifter och använder sig av dem för att beställa varor på nätet eller teckna abonnemang eller låneavtal i ditt namn. Men andra typer av id-stölder förekommer också, exempelvis att din identitet används för att kapa din lagfart, om du äger en villa. Eller att ditt konto på Facebook och Instagram kapas.

Förutom att det kan bli kostsamt kan det vara både obehagligt och tidsödande att rätta till.

Det säljs många specialförsäkringar som på olika sätt utger sig för att ”skydda dig mot id-stöld”. Men du kan tyvärr aldrig skydda dig helt mot ett sådant brott. Det är en missuppfattning.

 - Det skydd du kan få från en försäkring är att du kan få hjälp att återställa din identitet efter en ID-stöld. Du kan också få råd och tips om hur du kan minska risken för att utsätta dig för en id-stöld igen, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. 

För många konsumenter är det onödigt att teckna och betala för ett separat id-skydd.  Det ingår oftast redan i grundskyddet i många hemförsäkringar. Du behöver då inte ha ett tillägg i din hemförsäkring eller en så kallad stor hemförsäkring för att det ska ingå.

 - Hemförsäkringens id-skydd är i princip av samma omfattning och innebär samma hjälp och service vid id-stöld som de separata alternativen.

I våra jämförelser av hemförsäkringar ser du vilka hemförsäkringar som innehåller ett id-skydd.

En enkel åtgärd för skydda dina uppgifter är att du själv spärrar adressändring på Skatteverkets hemsida. Annars kan bedragare få tag på dina personuppgifter genom att få tillgång till din post.

- Ett annat enkelt och bra tips är att sätta lås på brevlådan, avslutar Peter Stark.