2019-02-20 Blogg

Glöm inte att anmäla ett ärr till ”skolförsäkringen” också

Om ditt barn får en skada som blir  ett ärr så finns det flera saker du ska tänka på när det kommer till försäkring. Anmäl dels ärret till den egna barnförsäkringen, vilket många föräldrar har, men anmäl också till ”skolförsäkringen”. 

Bild från freeimages.comSkolförsäkringen är lätt att missa och inte alls lika självklar att veta att man ska anmäla till. Skolans försäkring kan nämligen ofta gälla även utanför förskole- och skoltiden. Ingen anmälan sker dit med automatik. Du måste anmäla skadan själv.

Skolförsäkringar gäller ofta även på fritiden

För det första vet man nog inte alls att ”skolförsäkringen” finns. Och även om man gör det leder det inofficiella namnet ”skolförsäkring” tankarna något fel. Kan en försäkring med det namnet verkligen gälla på fritiden? Svaret är ofta ja. Egentligen handlar det om en kommunal gruppolycksfallsförsäkring som bland annat gäller för skolbarn. Vad den innehåller varierar mycket beroende på vad kommunen har handlat upp. Vissa skolförsäkringar gäller dygnet runt, andra bara på skoltid, och en del kommuner försäkrar inte förskole- och skolbarn alls.

De flesta känner inte till hur skolförsäkringen gäller

Även om det är det gamla nyheter så gäller de fortfarande: If har i ett har ett pressmeddelande skrivit om att 3 av 4 inte känner till hur skolförsäkringen gäller och Folksam rapporterar om att cirka 50 kommuners skolförsäkringar inte gäller på fritiden.

Två försäkringar ger dubbel ersättning

Att man kan få ersättning från två försäkringar är inte heller något alla vet. Har man två försäkringar, t.ex. den egna barnförsäkringen, och skolförsäkring så kan man som huvudregel få ut från båda. Det gäller det som inte är direkt ersättning för en kostnad, exempelvis ärr eller får andra bestående besvär efter ett olycksfall.

Räcker inte bara med skolförsäkringen

Även om ditt barn omfattas av en kommunal skolförsäkring så finns det ändå behov av att ni har en egen barnförsäkring eftersom den är en mycket mer omfattande olycksfallsförsäkring. Framför allt kan den också ge ersättning vid sjukdom.

En checklista

Rådet om ditt barn skadas är alltså:

  • Anmäl till er egen  barnförsäkring
  • Anmäl till barnets skolförsäkring. Fråga skolan eller förskolan efter kontaktuppgifter till försäkringsbolaget eller vänd dig till kommunen. Du måste själv anmäla skadan. Skolan eller förskolan kan missa att informera (särskilt om olyckan sker på fritiden),
  • Undersök till sist om barnet är medförsäkrad i någon av föräldrarnas gruppförsäkringar (till exempel via arbetet eller ett fackförbund) och anmäl i sådana fall skadan även till den försäkringen.

Hoppas inlägget gav viss hjälp. Se även på konsumenternas.se om barnförsäkringar och om ersättning för ärr.

 

Om Gustav

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag heter Gustav Jonsson, och är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.