2024-03-27 Nyhet

Öppna upp fritidshuset efter vintern

I påsk är det många som åker till sina fritidshus för att öppna upp det efter vintern. För att undvika skador bör du se över ditt hus ordentligt och värma upp det försiktigt.

-  Om du inte har varit i ditt fritidshus under vintern så är det läge för en ordentlig genomgång så att du upptäcker eventuella skador. Du bör också vara försiktig när du värmer upp huset och sätter på vattnet, tipsar Peter Stark, jurist och hållbarhetsansvarig på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Värm upp fritidshuset långsamt och övervaka uppvärmningen så att du upptäcker ett vattenläckage så tidigt som möjligt. Stäng alla kranar och sätt på huvudvattenkranen. Kontrollera vattenmätaren så att den inte ger utslag när kranarna är avstängda, det kan indikera läckage.

När du vrider på en vattenkran, känn efter om trycket känns annorlunda eller om det kanske inte kommer något vatten alls. Är trycket lägre är det risk att det läcker. Kommer inget vatten, sitter det troligtvis en ispropp någonstans.

Följ alla vattenledningar och leta efter läckage. Se även över rörfogar, kranar och uttag för utomhusvatten. Om du misstänker ispropp eller läcka kontakta en rörmokare på en VVS-firma och anmäl skadorna till försäkringsbolaget.

- Det är en god idé att installera en vattenfelsbrytare som övervakar systemet och som stänger av vattnet vid läckage, även under sommartid. Den kan gå att koppla till en app i telefonen så att du kan stänga av vattnet när du vill. Det är också bra att ha flera möjliga värmekällor, om till exempel din luftvärmepump slutar fungera, avslutar Peter Stark.

Läs mer om vanliga skador i fritidshus och skadeförebyggande tips för fritidshus