2024-06-25 Nyhet Pressmeddelande

Rätt försäkrad och rustad för sommarens resor

Se till att du är rätt försäkrad inför sommarens resa. Glöm inte att ta med ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Vid stora event som fotbolls-EM i Tyskland och OS i Frankrike kan resenärer mötas av förstärkta gräns- och passkontroller.

– Se till att ha en hemförsäkring. I alla hemförsäkringar ingår det allra viktigaste reseskyddet som man behöver på en resa utomlands, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenteras Försäkringsbyrå.

Försäkringen ersätter kostnader för sjukhusvård och hemtransport om du råkar ut för ett olycksfall eller blir svårt sjuk. Det kan bli mycket dyrt att betala själv för den som är oförsäkrad. Försäkringen kan även ge ersättning vid stöld och skador på bagage.

– Lämna gärna dina dyra värdesaker som till exempel smycken och klockor hemma. Det är stor risk för stölder vid trängsel och stora evenemang. Försäkringar kan ha ett maxbelopp för värdefulla saker, och du bör vara särskilt aktsam om dina stöldbegärliga föremål, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Kontrollera att ditt pass eller id-kort gäller

Pass och nationellt ID-kort utfärdat av Polismyndigheten är de enda giltiga resehandlingarna. Vissa länder kräver att passet är giltigt minst sex månader efter hemresedatumet.

Läs mer i vårt pressmeddelande och se våra tips inför och under resan