2024-06-28 Podd

Hur gäller försäkringen i din trädgård?

Visste du att du kan få hjälp av din villa- eller fritidshusförsäkring för att ta bort ett getingbo? Eller att du kan få ersättning om åskan förstör din robotgräsklippare, medan all växtlighet i princip är utan försäkringsskydd? Det senaste avsnittet av Försäkringspodden reder ut vad du kan få ersättning för och inte i trädgården.

I en villa- eller fritidshusförsäkring ingår ett visst skydd för tomtmarken. Om du har andra byggnader på tomten som till exempel garage, friggebod, förråd eller växthus, måste du se till att de står med i försäkringsbrevet för att de ska vara försäkrade. 

- I grunden är saker som möbler och annat lösöre i trädgården försäkrade, i alla fall om du har en allriskförsäkring, säger Sofia Ulriksson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Däremot inte växter i någon större utsträckning. Det var till exempel bara att gilla läget när jag odlat tulpaner till min kompis brudbukett och en kväll stod öga mot öga med en sork, som ätit upp precis varenda lök!

En skada som blivit vanlig på senare år är att studsmattor tar vind, flyger i väg och skadar saker och växter. Om hur det och andra skador i trädgården kan ersättas, på till exempel utemöblerna, på byggnaderna och dig själv (!) är ämnet för veckans avsnitt av Försäkringspodden.

Lyssna på försäkringspodden här

Podd-juni24.jpgFrån vänster:

Sofia Ulriksson, Jenny Sparring och Camilla Kågström, jurister på Konsumenternas Försäkringsbyrå, reder ut hur försäkringarna gäller i trädgården.