2024-07-03 Nyhet

Glöm inte att försäkra elsparkcykeln

I sommar är det många elsparkcyklar i stadstrafiken. En nyhet denna säsong är att du som äger en elsparkcykel behöver försäkra ditt fordon och kunna visa upp ett försäkringsbevis.

Sedan årsskiftet måste vissa elsparkcyklar vara trafikförsäkrade. De nya reglerna gäller inte för mindre modeller men däremot för elsparkfordon som går snabbare än 20 kilometer i timmen eller som väger mer än 25 kg och går snabbare än 14 kilometer i timmen.

Bättre skydd med trafikförsäkring

- Tyvärr är det många som skadar sig när de åker elsparkcykel. Genom lagändringen får både föraren på elsparkcykeln och medtrafikanter ett bättre skydd, säger Sofia Ulriksson, jurist och expert på fordonsförsäkringar på Konsumenternas Försäkringsbyrå

Elsparkcykling utomlands

Om du tar med dig elsparkcykeln på semestern och lämnar Sverige bör du ha koll på lokala föreskrifter och vad landet du befinner dig i har för lagar. Det kan nämligen finnas förbud och helt andra begränsningar. Då kan du riskera böter mm.

Stora prisskillnader

- Priset på en trafikförsäkring kan skilja sig mycket åt. Det kan därför vara värt mödan att ringa runt till några försäkringsbolag och jämföra vad det kostar. Trafikförsäkringen ger samma grundläggande skydd hos de olika bolagen, säger Sofia Ulriksson.

Vissa bolag erbjuder dessutom en hel- eller halvförsäkring till elsparkcykeln. Om elsparkcykeln är lite dyrare kan det vara bra att ha ett skydd mot stöld och skador på elsparkcykeln. Stöld- och egendomsskyddet i hemförsäkringen gäller inte för dessa elsparkcyklar.

Här kan du läsa mer om försäkringar för elsparkcyklar