2023-11-02 Nyhet

November är här - så gäller bilförsäkringen vid snöoväder

I stora delar av landet har snön redan kommit in och skapat problem i trafiken. Sofia Ulriksson på Konsumenternas Försäkringsbyrå förklarar hur bilförsäkringen gäller om snöovädret orsakar skador på bilen eller om du behöver hjälp längs vägen.

- Du kan ha rätt till ersättning från din bilförsäkring om din bil skadas i snöoväder och få hjälp om du kört fast i snön. Det är viktigt att du ser över vad din bilförsäkring täcker innan snökaoset börjar på riktigt, säger Sofia Ulriksson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Bilen

Din bil behöver vara helförsäkrad för att bilförsäkringen ska ersätta skador som beror på snöstorm. Om din bil skadas, till exempel av en snötyngd gren som fallit eller snöras från ett tak, så är det din helförsäkring som kan ersätta skadorna. Fastighetsägaren kan visserligen bli ersättningsskyldig för skadorna, men det krävs att fastighetsägaren varit vårdslös eller försumlig.

- Har du en helförsäkring kan du få hjälp med hela reparationskostnaden av ditt försäkringsbolag och sedan kan du rikta krav för din självrisk mot fastighetsägaren. Har du enbart en halvförsäkring får du försöka rikta krav för hela reparationskostnaden själv. Saknar du alltså en helförsäkring finns det en risk att du inte får någon ersättning alls för de skador din bil fått, säger Sofia Ulriksson.

I trafiken

Vid kraftigt snöoväder bör du undvika att ge dig ut i trafiken. Måste du ändå färdas i din bil och den halkar av vägen ska bilen vara minst halvförsäkrad för att du ska få hjälp med bärgning och hemtransport. I halv- och helförsäkringar ingår en räddningsförsäkring som ersätter kostnaderna för bärgning till närmaste lämpliga verkstad.

Om du är på resa ersätter försäkringen också kostnaden för att transportera hem förare och passagerare. För att få hjälp med kostnaden för att hyra bil behöver du ha en stor bilförsäkring eller ett hyrbilstillägg till en basförsäkring.

- Vid halt väglag och stora snömängder kan bärgning vara avgörande för att få upp bilen om den kört fast eller halkat ner i ett dike. En liten spade eller skyffel i bakluckan kan ändå vara bra att ha med sig. Vid en enklare och ofarlig fastkörning eller om du blivit inplogad vid en parkering kan det vara skönt att kunna försöka ta sig ur situationen själv. Vid snökaos kan det uppstå väntetid vid bärgningen eftersom bärgarna har fullt upp, konstaterar Sofia Ulriksson.

Läs mer om bilförsäkringar

Se vår jämförelse av bilförsäkringar