2023-11-22 Nyhet

Kör säkert och förvara dina däck rätt i vinter

Nu är det dags att rulla in sommardäcken för att köra säkert i vinter. Konsumenternas Försäkringsbyrå tipsar om hur du förvarar dina däck och hur dina försäkringar gäller.  

Under perioden 1 december - 31 mars är det lag på att använda vinterdäck när vinterväglag råder. Från och med i år gäller detta även för A-traktorer.

- Det är inte bara farligt att köra med felaktiga däck vid vinterväglag. Det kan också påverka din försäkringsersättning. Se till att byta däck i tid och förvara dem tryggt, säger Sofia Ulriksson jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Så gäller försäkringarna

För att få ersättning om dina däck blir stulna behöver du en hel- eller halvförsäkring för din bil. Det räcker inte med en trafikförsäkring. Din bilförsäkring täcker oftast dina däck, även om de är avmonterade och förvarade. Din hemförsäkring täcker däremot normalt inte stöld av tillbehör eller delar till fordon. Hemförsäkringen skulle kunna ersätta förvarade däck om du har sålt din bil men du har kvar däcken. Hemförsäkringen villkor är för det mesta utformade så att tillbehör till bil omfattas enbart om däcken inte kan försäkras på annat sätt, till exempel genom en bilförsäkring.

Följ försäkringsbolagens säkerhetsföreskrifter

För att få ersättning vid stöld ska du följa säkerhetsföreskrifterna som försäkringsbolaget angett. Däcken ska vara förvarade i en låst lokal eller garage som bara du har tillgång till. Det finns annars en risk att ersättningen sätts ned helt eller delvis.

Har du möjlighet att förvara däcken själv rekommenderas det att de är i en mörk och sval miljö. Gärna utan direkt solljus och någorlunda torrt. Stapla gärna däcken på varandra eller häng upp dem om fälgen är kvar. Då förlänger du däckens livslängd. Passa på att kontrollera att däcken är i godkänt skick.

Däcken på däckhotell

Välj däckhotell noggrant. Se över deras villkor för förvaringen och begär att få veta vilket försäkringsbolag de har däcken försäkrade i. Däckhotellen har en skyldighet att ha god omsorg av däcken enligt konsumenttjänstlagen. Däckhotellens villkor varierar och det är bra om man får på papper vad som gäller vid stöld av eller skada på däcken. En del däckhotell har förmånligare bestämmelser en del mer begränsade. Begär att få ett inlämningskvitto av däckhotellet.

- Om däckhotellet mot förmodan skulle gå i konkurs och däcken är försvunna kan du, just vid en sådan händelse, kontakta däckhotellets försäkringsbolag direkt, säger Sofia Ulriksson.

Skulle dina däck försvinna eller bli stulna från däckhotellet kan din hel- eller halvförsäkring gälla. Ditt försäkringsbolag kan dock, beroende på hur försäkringsvillkoren ser ut, kräva att du i första hand ska försöka få ersättning av däckhotellet. Tas stölden eller skadan på din hel- eller halvförsäkring kan du begära att få ersättning för din självrisk av däckhotellet.