2023-03-17 Nyhet

Flytta sin tjänstepension – ska man det?

Det senaste avsnittet av Försäkringspodden handlar om att flytta tjänstepension, en fråga som har blivit uppmärksammad på senaste tiden. Men ska man flytta sin tjänstepension bara för att det går?

Programledare Jenny Sparring har den här gången tre gäster med sig i studion: Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på AMF och Stefan Thelenius, som är pensionsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

De diskuterar varför man eventuellt ska flytta sin tjänstepension, vilka pensioner man får flytta, hur man gör rent praktiskt och vad det så kallade pristaket innebär.

Stefan Thelenius är en av dem som ansvarar för pensionsområdet hos Konsumenternas försäkringsbyrå. Han påpekar att det är inlåsningseffekten i framför allt individuella tjänstepensioner som man velat komma åt med de tak för flyttavgifter som införts de senaste åren.

- Man ska tänka efter noga innan man flyttar sin tjänstepension, säger Stefan Thelenius, och får stöd av gästerna. Det kan också vara lite krångligt att flytta en individuell tjänstepension. Men vi har bra hjälp på vår webbplats, dels jämförelser av avgifter och andra villkor som hjälper dig att fatta själva beslutet, dels checklistor som berättar hur du praktiskt gör.

Lyssna på Försäkringspodden här.