2023-06-28 Blogg

Tips för en lyckad bilsemester

Äntligen semester. Bilen är nytankad och solen skiner. Vad kan gå fel? Egentligen rätt mycket. Vår expert på bilförsäkring ger tips inför färden så att du ändå får en trevlig och säker resa.

Använd din egen bil

Bilsemestra helst med din bil, om det är möjligt. Använder du hyrbil bör du se över försäkringarna en extra gång så att du inte åker på höga självrisker och saknar skydd som du normalt haft om du kört ditt fordon. Har du ingen egen bil eller vill köra med hyrbil som kanske har en bättre/fungerande AC i sommarvärmen, så kan du här läsa mer om att semestra med hyrbil hemma och utomlands.

När bilnyckeln försvinner på stranden

Första stoppet blir vid en populär badstrand. Du lägger bilnyckeln i bakfickan släntrar ner till vattnet med familjen. Ni spenderar några timmar på stranden, köper glass och efter en ny solbränna står ni vid bilen igen och där upptäcker du att nyckeln är borta.

Då kan det vara bra om du redan före resan kontrollerat att bilförsäkringen dels har en allrisk/drulle som täcker nyckelförlust och dels om assistansförsäkring/räddning ingår.

För att få ersättning för förlorad bilnyckel och förhoppningsvis omprogrammering måste du ha haft så pass bra koll på nyckeln att du i princip kan ange när den försvann. Du kan inte ange ett tidsintervall på en heldag på stranden och att du förmodligen tappade den vid kiosken, hopptornet eller i omklädningsrummet. För att få ersättning på allrisken ska skadan vara plötslig och oförutsedd. Så mitt tips är: Hantera bilnyckeln som den värdesak den är!

När det tar stopp i resan

Om förlusten av nyckeln medför en risk för att bilen eller packning ur bilen blir stulen bör du kontakta ditt försäkringsbolag. Bärga bilen, så snart som möjligt, till den verkstad som försäkringsbolaget anvisar dig till. Bärgning/räddning är också viktigt om det blir ett annat oväntat stopp med bilen. Normalt ingår bärgning under momentet assistans/räddning i en halvförsäkring. Någon separat tilläggsförsäkring hos en bärgningsfirma för assistans behövs oftast inte.

När det uppstår repor och bucklor

Nu är ni ute och rullar igen. Men väl vid stugbyn så var det den där stenen som var lite större än vad den såg ut. Har du en bil som inte är äldre än tre år så kan vagnskadegarantin normalt ta repan. Annars behöver du ha en helförsäkring som täcker vagnskador. 

När du lämnar landet

Är ni sugna på croissant i Frankrike och lämnar Sverige med bilen, glöm inte att ha med gröna kortet som du beställer av ditt försäkringsbolag. Trafikförsäkringen gäller i nästan alla länder i Europa, men utan det gröna kortet kan du behöva betala en extra trafikförsäkring vid gränsen om du inte kan visa upp ditt kort.

Efter cirka 180 dagar i sträck utomlands upphör ofta fordonets halv- eller helförsäkring. Därefter gäller bara trafikförsäkringen. Om du planerar en långresa i Europa, se till att den inte överstiger 180 dagar, annars ska din hel- eller halvförsäkring gälla. Kontakta alltid ditt försäkringsbolag för att få hjälp med akuta åtgärder som bärgning och reparation av bilen. Om reparationen inte är akut brukar bilen lagas först när du kommer hem till Sverige.

Ha en härlig och säker resa!

Så se till att du är rätt försäkrad, kör försiktigt och njut av de gula rapsfälten! Du kan enkelt jämföra bilförsäkringar hos oss på Konsumenternas Försäkringsbyrå genom våra jämförelser av bilförsäkringar. Där kan du bland annat se vilka försäkringsbolag som täcker nyckelförlust på allrisken och upp till vilket belopp de täcker omprogrammering mm.

 

Fakta om de vanligaste bilförsäkringarna

  • Trafikförsäkringen är obligatorisk och ersätter skador som du i trafik orsakar på andra fordon eller personer.
  • I en halvförsäkring ingår bland annat ersättning för stöld, brand, maskinskada och rättsskydd. Allrisk/drulle och räddning/assistans kan ingå, men det är viktigt att du dubbelkollar detta och lägger till det som saknas efter behov.
  • I en helförsäkring ingår så kallade vagnskador, som repor eller bucklor på din bil vid till exempel en trafikolycka eller skadegörelse.

Du kan läsa mer om bilförsäkringar här.

 

Jag heter Sofia Ulriksson och är jurist med inriktning på motorförsäkringar hos Konsumenternas Försäkringsbyrå. Det här blir mitt första blogginlägg och jag vill gärna beskriva hur en försäkring konkret fungerar och kan hjälpa i olika situationer. På fritiden finner ni mig på min odlingslott där jag främst odlar blommor till humlor och buketter.