2023-01-16 Nyhet

Skada i skidbacken – så gäller försäkringen på skidresan

Skidsäsongen är i gång och många längtar efter att ge sig ut i skidbackarna. Men vad täcker försäkringen om olyckan är framme? Den frågan lyftes i senaste avsnittet av radioprogrammet Plånboken där Konsumenternas Försäkringsbyrå medverkade.

Det är tyvärr inte så ovanligt med skador i samband med utförsåkning. I ett fall som har uppmärksammats i radioprogrammet Plånboken (den 11 januari) och i andra medier krockade en man som var på skidsemester i Italien 2019 med en annan man i skidbacken. Den svenske mannen blev anklagad för att ha orsakat krocken och polisanmäld. Eftersom han blev misstänkt och åtalad för ett brott har han ännu inte fått någon ersättning för sina rättegångskostnader från rättsskyddet i hemförsäkringen.

- Det här är ett mycket olyckligt men också ovanligt fall där en krock i en skidbacke har lett till ett brottmål. Och då gäller inte försäkringen. Däremot finns både ett rättsskydd och ett ansvarsskydd i hemförsäkringen för civilrättsliga mål som är vanligare. De kan täcka kostnader om du behöver anlita ett juridiskt ombud eller blir krävd på skadestånd, säger Jenny Sparring, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Från den 1 januari 2022 är det lag i Italien att skidåkare har en ansvarsförsäkring för att få åka i skidbackarna. Utan försäkring kan man få böter och indraget liftkort. Den som inte har försäkring måste köpa skyddet tillsammans med liftkortet. Ansvarsförsäkring ingår i alla hemförsäkringar.

- Be att få ett intyg från försäkringsbolaget så att du slipper både böter och att köpa skyddet på plats poängterar Jenny Sparring.

Att tänka på inför skidresan

  • Res aldrig oförsäkrad. Hemförsäkringen ger ett bra skydd om du råkar ut för en olycka eller blir akut sjuk. Den innehåller även ett rättsskydd och ansvarsskydd.
  • Vissa försäkringsbolag kräver att alla i hushållet står med i försäkringsbrevet. Kontrollera att alla medresenärer har ett reseskydd.
  • Ta reda på vad som gäller i det land du åker till. Det är också viktigt att iaktta de regler som gäller i skidbackarna.
  • Du kan bli erbjuden att teckna en tilläggsförsäkring när du köper liftkort. Kontrollera vad försäkringen omfattar.
  • Om du drabbas av skada i skidbacken ska du anmäla till alla dina olycksfallsförsäkringar.

Här kan du läsa mer om reseförsäkringar och vad du bör tänka på inför en resa.

Lyssna på radioinslaget i Plånboken: Stefan krockade med annan skidåkare i alperna – fick betala över 300 000