2023-02-24 Nyhet

Anmäl till skolförsäkringen om ditt barn får en skada

Alla förskolor och skolor har olycksfallsförsäkringar för barnen på skoltid. Många - men inte alla - försäkringar gäller också på fritiden. Om ditt barn råkar ut för en skada ska du anmäla det både till skolförsäkringen och till ert eget försäkringsbolag, om ni har en barnförsäkring.

Det senaste avsnittet av Försäkringpodden handlar om skolförsäkringar, vad de täcker och hur man anmäler sitt barns skada till rätt försäkringsbolag.

Programledare Jenny Sparring intervjuar Ulla Sandström och Christer Hedberg, från Stockholmregionens Försäkring AB och sin kollega Håkan Carlsson, som är jurist och personförsäkringsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

- Det bästa är att kontakta skolan och höra efter vilket försäkringsbolag ditt barn omfattas av, säger Håkan Carlsson.

Vissa klagomål på skolförsäkringarna

Konsumenternas Försäkringsbyrå får ta emot vissa klagomål på skolförsäkringarna. Det tar man också upp i podden. Det kan till exempel röra sig om att en ersättning är lägre än den ersättning man kan få i en barnförsäkring, att man tycker att den medicinska invaliditetsgraden borde vara högre eller att ärrersättningen inte är tillräckligt hög.

- Men tänk på att du kan anmäla en skada både till skolförsäkringen och barnförsäkringen och få ersättning från flera håll. Det är viktigt att komma ihåg, understryker Håkan Carlsson.  

Du klarar att anmäla själv

Ett annat viktigt budskap i poddavsnittet är att du absolut klarar att anmäla skador själv. Det finns företag som erbjuder sin hjälp men till en hög kostnad, som tas ut som en del av ersättningen ni är berättigade till.

- Det är inte så komplicerat att anmöla en skada, säger Jenny Sparring. Du kan oftast anmäla skadan via försäkringsbolagens webbplatser.

Lyssna på Försäkringspodden om skolförsäkringar här.