2023-04-28 Podd

Klarar sig dina anhöriga ekonomiskt om du dör?

Är någon beroende av din inkomst, kanske för ett lån på huset? Då bör du se till att ni har ett ekonomiskt skydd om du skulle gå bort. Att teckna en livförsäkring är ett av flera sätt. Det är innehållet i det senaste avsnittet av Försäkringspodden.

I det senaste avsnittet av Försäkringspodden diskuterar programledare Jenny Sparring livförsäkringar med sina inbjudna gäster Håkan Carlsson och Gustav Jonsson, jurister på Konsumenternas Försäkringsbyrå. I synnerhet redogör de för hur konsumenter kan använda den nya och unika jämförelse av livförsäkringar som byrån nyligen publicerat.

- Den är vi riktigt stolta över, säger Håkan Carlsson. En livförsäkring är visserligen på många sätt en enkel produkt utan alltför snåriga villkor. Men till exempel storleken på premien och vid vilken ålder en livförsäkring upphör skiljer sig åt mellan försäkringsbolagen, så det kan löna sig att jämföra.

Livförsäkringar kan också ha undantag för vissa riskfyllda aktiviteter. Det visas också i den nya jämförelsen.

Hur vet man om man ska ha en livförsäkring, hur ska man tänka?

Det är inte bara genom en livförsäkring anhöriga kan få pengar efter din död. Det finns skydd för efterlevande i flera olika försäkringar, till exempel kan det finnas i tjänstepensionen och andra försäkringar via ditt arbete.

- Om ni är en familj behöver ni ta ”köksbordsdiskussionen” uppmanar Gustav Jonsson. Kartlägg er ekonomi, till exempel hur stora lån ni har, och undersök sedan vilket skydd ni kanske redan har och vad ni behöver komplettera med.

I podden lämnar Gustav och Håkan flera tips på hur man ska tänka och hur man ska gå till väga för att ta reda på vilka försäkringar man har.

Lyssna på Försäkringspodden