2022-10-26 Nyhet

Res inte oförsäkrad på höstlovet

Det ingår ett reseskydd i alla hemförsäkringar. Det räcker normalt om du ska resa utomlands på en semesterresa. I en mer omfattande hemförsäkring ingår det oftast ett avbeställningsskydd.

-  Om någon i familjen blir akut sjuk eller råkar ut för ett olycksfall under resan så har ni ett bra skydd i hemförsäkringen. Det går att få ersättning för vårdkostnader och hemtransport, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Försäkringen gäller däremot inte för en pågående sjukdom eller skada. Du ska i regel ha varit symtomfri och inte ha uppsökt läkare under tre månader före avresan. Om du nyligen har varit sjuk bör du kontakta ditt försäkringsbolag före resan.

I mer omfattande hemförsäkringar ingår ofta ett avbeställningsskydd. Det gäller om du blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka och inte kan genomföra resan. Det kan också ingå ett avbeställningsskydd om du betalar din resa med ett bankkort.

Förutom reseskyddet i hemförsäkringen har många också en separat olycksfallsförsäkring, till exempel genom sitt arbete eller fackförbund. Den ger ersättning om du till exempel skulle få bestående men av din skada.

Planera din resa

 - Att resa idag är annorlunda än tiden före pandemin. Var beredd på att allt inte alltid går enligt plan. Kontrollera vad som gäller i landet du ska resa till.  Flyg kan ställas in eller bli ombokade. Det kan också bli långa köer på flygplatser när många reser. Håll dig uppdaterad och var ute i god tid, avslutar Gabriella Hallberg.

Att tänka på

  • Se över din försäkring, kontrollera om du har något avbeställningsskydd.
  • Kontakta ditt försäkringsbolag om du har varit sjuk före resan. Du kan behöva en medicinsk förhandsbedömning för att veta hur ditt reseskydd gäller.
  • Ladda ned ditt resebevis/försäkringsbevis före resan.
  • Skaffa ett läkarintyg om du blir sjuk före eller under din resa.
  • Om du blir akut sjuk på resan, kontakta ditt försäkringsbolag eller den larmcentral som bolaget samarbetar med.
  • Ta reda på vad som gäller i landet du ska resa till. Håll dig uppdaterad och var ute i god tid.

Läs mer om reseförsäkringar och olycksfallsförsäkringar.