2022-10-24 Nyhet

Råttor i bostaden – så gäller försäkringen

Att få in skadedjur som råttor i sin bostad är inte bara olustigt. Det kan också bli dyrt. Du som bor i en lägenhet ska vända sig till hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

Om du bor i lägenhet kan du inte själv försäkra dig mot skadedjur som till exempel råttor. Ansvaret att teckna försäkring ligger då på hyresvärden i en hyresrätt eller bostadsrättsföreningen i en bostadsrätt. Oftast har hyresvärden eller bostadsrättsföreningen en försäkring som endast täcker sanering av lägenheter. Men om till exempel råttor gör skador som kräver reparationer i lägenheten så ingår det inte i en sådan försäkring. Det krävs då en mer omfattande försäkring, som långt ifrån alla fastighetsägare har.

 - Den hjälp du som boende kan få från försäkringsbolaget beror helt på vilken försäkring som hyresvärden eller föreningen har tecknat. Kontrollera gärna vilket försäkringsskydd som finns. Det är också bra att uppmärksamma hyresvärden eller föreningen på behovet av att ha en mer omfattande försäkring, säger Andrea Szanto, jurist och boendeexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Om hyresvärden eller bostadsrättsföreningen saknar försäkring mot skadedjur är det alltid hyresvärden eller föreningen som har det yttersta ansvaret för att sanera och reparera skador i en bostad.

För dig som bor i villa ingår det alltid sanering i en villaförsäkring. Du behöver däremot en mer omfattande försäkring om den även ska täcka reparationer, om råttor och andra skadedjur har skadat din bostad.

Lyssna på intervju med Andrea Szanto i Plånboken i Sveriges Radio: Ebba fick råttor i lägenheten – drabbas hårt ekonomiskt