2022-12-02 Nyhet

Pengar till anhöriga om du dör – efterlevandeskydd, livförsäkring eller låneskydd?

Väljer du att ha efterlevandeskydd i din tjänstepension får dina arvingar pengar från pensionen när du dör. Är det ett bra sätt att ge ekonomiskt stöd till dina anhöriga? Eller ska du välja livförsäkring, låneskydd eller något helt annat?

Det senaste avsnittet av Försäkringspodden reder ut fördelar och eventuella nackdelar med efterlevandeskydd. Jenny Sparring intervjuar Stefan Thelenius och Håkan Carlsson, specialister på pensions- och personförsäkringar från Konsumenternas Försäkringsbyrå.

- De flesta som väljer att skaffa efterlevandeskydd gör det när de har barn som inte är myndiga. Eller vill försäkra sig om att det finns pengar kvar till en partner för att till exempel få extra stöd för att klara av hushållets utgifter ensam, till exempel ett bolån, säger Stefan Thelenius, pensionsspecialist. Andra väljer att i stället skaffa ett låneskydd eller en livförsäkring för sådana situationer.

Hur ska man tänka som konsument? Hur vet man till exempel om man har efterlevandeskydd i sin tjänstepension och hur gör man om man vill lägga till eller ta bort efterlevandeskyddet?

Lyssna på Försäkringspodden för att lära dig mer om efterlevandeskydd, livförsäkring och låneskydd.