2021-11-09 Blogg

Blogg: Hitta en jurist vid en tvist - vad ska du tänka på?

Har du hamnat i en tvist och behöver ett juridiskt ombud? Genom din hemförsäkring kan du ofta få ersättning för en del av dina kostnader. I det här blogginlägget får du tips om vad du ska tänka på och hur du hittar ett ombud.     

Vi på Konsumenternas Försäkringsbyrå kan aldrig vara ombud i ditt försäkringsärende, däremot kan vi ge generell hjälp om hur du kan gå vidare. När det gäller mer praktiska delar, som tips på vilket ombud du kan anlita, går det egentligen utanför vad vi kan svara på. Men genom åren har vi ändå samlat på oss några allmänna tips.

Hemförsäkringen kan i många fall ersätta en juristkostnad

Om du hamnar i en tvist så kan du behöva ett ombud. Ofta täcks delar av ombudets kostnader genom din försäkring, i normalfallet hemförsäkringen. Du kan därför först ta kontakt med ditt försäkringsbolag för att höra om tvisten täcks. De kommer inte ge dig ett ombud men förhoppningsvis ett preliminärt besked om kostnaderna kommer täckas eller inte.

Sedan ska du själv hitta ett ombud som formellt ansöker om att få använda rättsskyddet i din försäkring hos försäkringsbolaget. Det är alltså inte du som söker rättsskydd hos försäkringsbolaget utan ditt ombud.

Tänk på:

  • För att få ersättning måste det vara en tvist, dvs ett krav som avvisats.
  • Vissa typer av tvister är undantagna, och bolagen har olika villkor.
  • Din självrisk är ofta 20% av kostnaden för ombudet.
  • Ombudet, inte du, ansöker om rättsskydd från försäkringsbolaget.
  • Försäkringen täcker bara en viss timkostnad.
  • Att välja ett ombud som är specialist inom det område du behöver hjälp med.
  • Klargör med ditt ombud hur hög timkostnad hen har och vad som ersätts eventuellt rättsskydd.
  • Begär besked från ombudet om rättsskydd har beviljats.

Rättsskydd finns inte bara i hemförsäkringen utan i bilförsäkringar, villaförsäkringar, bostadsrättsförsäkringar och liknande. Och om en försäkring inte ersätter ombudet kan du vända dig till en särskild nämnd, Nämnden för rättsskyddsfrågor som kan pröva tolkningen av rättsskyddsvillkor.

Hur hittar du ett ombud rent konkret?

Via advokatsamfundet.se kan du söka på ombud efter deras specialområde och var i landet de finns. Vi har tyvärr inte tips på särskilda advokater som är bra inom vissa ämnesområden. Advokatjouren är också ett kostnadsfritt alternativ. På bibliotek runt om i landet får du samtala med en advokat i cirka 15 minuter utan kostnad, och får tips om hur du ska gå vidare med ditt juridiska problem.

Oavsett om din försäkring täcker det som hänt eller inte kan det ofta vara lämpligt att ta en kortare juridisk rådgivning med en advokat eller jurist för att ta ställning hur du ska gå vidare med ditt problem.

Ibland är juristförsäkring och medlemsservice ett alternativ

Det finns även andra försäkringar som kan ge olika former av juristhjälp. T.ex. kan det ingå hjälp om du är medlem i Villaägarna. Och juristförsäkring kan tecknas via vissa fackförbund eller ingår som standard hos en del fackförbund. Den täcker mer än bara tvister. Det är alltså viktigt att inte bara titta på hemförsäkringen.

Hoppas inlägget gav hjälp, även om det är hjälp av en jurist som du troligen är ute efter.

 

Om Gustav

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag heter Gustav Jonsson, och är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat lever jag ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.