2021-03-30 Nyhet

Resa i påsk – ha koll på ditt försäkringsskydd

Vi är många som längtar efter att resa igen. Att resa utomlands under coronapandemin är fortsatt riskfyllt och komplicerat. Du som planerar att fira påsken på en annan ort i Sverige kan också behöva ha koll på ditt försäkringsskydd.

Reseskyddet i hemförsäkringen

När du reser i Sverige så omfattas du av reseskyddet i hemförsäkringen. Du behöver vanligtvis vara borta i minst en eller två nätter. I vissa försäkringar finns ingen dygnsgräns, det varierar mellan olika försäkringsbolag.

Om du blir sjuk i covid-19 eller drabbas av en annan akut sjukdom eller en olycka så kan du få ersättning för förlorade semesterdagar, så kallad outnyttjad resekostnad och för merkostnader som uppstår på grund av din skada.

- Ibland räcker det med ett grundskydd för att få ersättning för förlorade semesterdagar men hos en del försäkringsbolag kan du behöva ett utökat reseskydd. Om du har ett utökat reseskydd och är sjuk mer än halva restiden kan du även ha rätt till en ersättningsresa, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

För att få ersättning för olika kostnader så behöver du visa försäkringsbolaget vilka utgifter du har haft för till exempel tågbiljetter, bilresa, stughyra och liftkort med mera. Vad som ersätts kan variera mellan olika försäkringsbolag.

Observera att det som regel inte ingår något skydd som täcker extra kostnader som uppstår om du behöver sätta dig i karantän om du eller någon medresenär får covid-19. 

- Om du blir sjuk eller skadar dig se till att få ett skriftligt läkarintyg från läkare på plats. Det ska framgå vad som hänt och om du har blivit ordinerad vila, säger Gabriella Hallberg.

Räddningsförsäkring i bilförsäkringen

I halv- och helförsäkringar för bilar ingår en räddningsförsäkring. Den ersätter bärgning till närmast lämpliga verkstad om bilen har blivit skadad eller råkat ut för driftsstopp. Den kan i samband med detta också ersätta dina kostnader för att transportera hem förare och passagerare.

- Om föraren blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall och därför inte kan köra bilen kan det också vara möjligt att få ersättning för passagerarnas hemresa, säger Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Att tänka på:

  • Kontakta ditt försäkringsbolag om du har varit sjuk före resan. Du kan behöva en medicinsk förhandsbedömning för att veta om ditt reseskydd gäller.
  • Om du skadar dig kan du även få ersättning från en olycksfallsförsäkring, bland annat för bestående men (medicinsk invaliditet).
  • Om du har en bilförsäkring med hyrbilstillägg kan du få ersättning för att fortsätta din resa med hyrbil om bilen skadas eller råkar ut för driftsstopp.
  • Om du ska resa utomlands under pågående pandemi bör du kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera hur ditt reseskydd gäller.