2021-12-03 Blogg

Pensionär vid 40?

Drömmer du om att göra något helt annat till vardags? Hur skulle det kännas att gå i pension vid 40 års ålder?

Människors strävan efter en god ekonomi har nog funnits sedan urminnes tider, även om de ekonomiska målen säkert har varierat beroende på tidsålder och rådande tidsanda.

På stenåldern kan man tänka sig att en grotta i bra läge och nära till bra samlarområden motsvarade en god ekonomi. Men hur ser målet om en god ekonomi ut i dag?

Ett mål som verkar ha blivit mer populärt på senare år är att bli ekonomiskt oberoende och i ha möjlighet att frivilligt bli pensionär redan i relativt ung ålder. Är det möjligt eller bara en dröm för de flesta?

Vägen till ekonomiskt oberoende och eventuell tidig pension kräver både disciplin och kanske en gnutta tur. Du behöver sannolikt ha koll på din konsumtion, god inkomst i förhållande till dina utgifter och en riskvilja plus lite tur i ditt långsiktiga sparande.

Hur mycket konsumtion i dag är du beredd att offra för att få ekonomisk frihet senare i livet? Klarar du av aktiemarknadens svängningar och att ditt kapital kan minska med en årslön vid en börsnedgång - som kanske råkar sammanfalla med att du lämnat in din avskedsansökan en vecka tidigare?

Om du blir nyfiken och vill höra mera om ekonomisk frihet och tidig pension så lyssna gärna på ett avsnitt av Min pensions podd, där undertecknad är gäst.  Jag uttalar mig både i rollen som pensionsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå och som privat aktiesparare:

Jag heter Stefan Thelenius och är sedan 2016 pensionsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Som hundägare är jag numera även specialiserad på djurförsäkringar på byrån. Privat så har jag ett stort intresse av ekonomi i allmänhet och av aktiesparande i synnerhet.