2020-06-29 Nyhet

Kasta loss med rätt båtförsäkring

En båtförsäkring kan ge dig ersättning om du till exempel råkar ut för en kollision, brand eller stöld. Den innehåller också en ansvarsförsäkring som hjälper dig om du orsakar en skada och krävs på skadestånd. Båtförsäkringen kan även bidra till dina advokatkostnader om du som båtägare hamnar i en tvist.

Om din båt börjar brinna, blir stulen eller skadas vid sjösättning eller torrsättning får du i regel ersättning från din båtförsäkring. Försäkringen kan även omfatta olika sjöskador, till exempel om båten går på grund eller börjar läcka.

Vad som kanske är mindre känt men betydligt viktigare är att båtförsäkringen innehåller ett ansvarsmoment som kan utreda och ersätta skadeståndskrav riktade mot dig som båtägare.

- Det händer tyvärr att en motorbåt kör på en person i en kajak med allvarliga personskador som följd, eller att en segelbåt missar väjningsregler och kör på en annan segelbåt. Skadeståndskraven kan då bli mycket stora och svåra att hantera och ha råd med, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Vid en sådan situation bör du låta ditt försäkringsbolag hantera och utreda skadeståndskravet. Du bör inte själv förhandla med den som riktar ett krav emot dig.

- Ansvarsförsäkringen är så viktig att i vissa försäkringsbolag kan du till och med enbart teckna en ansvarsförsäkring för båt, om du inte tycker att din båt i övrigt är värd att försäkra.

Det ingår också ett rättskydd som kan betala kostnader för ett juridiskt ombud om du som båtägare hamnar i en rättslig tvist. Det kan till exempel hända i samband med att du köper eller säljer båten.

- Maxbeloppen i rättskydden kan vara låga. Du bör kontrollera vilket belopp som gäller i din försäkring. Generellt så kan innehållet och den ersättning du har rätt till skilja sig mellan olika försäkringar och försäkringsbolag. Det är viktigt att tänka på när du väljer båtförsäkring, avslutar Peter Stark.

Läs mer om båtförsäkringar