2020-02-20 Nyhet

Vilken hjälp kan du få från din bilförsäkring om bilen stannar på väg till fjällen?

Nu startar Vasaloppsveckan och sportloven pågår för fullt runt om i Sverige. Många som ska åka skidor packar bil och takbox och ger sig ut på vägarna. Vilken hjälp kan du få från din bilförsäkring om bilen till exempel stannar eller du råkar ut för en trafikolycka och inte kan fortsätta resan med din egen bil?

Bärgning och transport

I halv- och helförsäkringar ingår en räddningsförsäkring. Den ersätter kostnaderna för att transportera hem förare och passagerare. Den ersätter också bärgning till närmast lämpliga verkstad om bilen har

  • blivit skadad
  • råkat ut för driftsstopp.

- Se bara till att tanka bilen. Räddningsförsäkringen gäller normalt inte för driftsstopp som beror på att drivmedlet har tagit slut, uppmanar Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Om föraren inte kan köra bilen på grund av sjukdom kan det också vara möjligt att få ersättning för passagerarnas hemresa.

Har du en assistansförsäkring?

En assistansförsäkring har stora likheter med den vanliga räddningsförsäkringen. Det som framför allt skiljer dem åt är att assistansförsäkringen gäller utan självrisk. En räddningsförsäkring har oftast en självrisk på 1 500 kr. Assistansförsäkringar utlovar ofta att de ger hjälp på plats inom en timme.

Exempel på vad som kan ingå i assistansförsäkringar är: reparation på plats, låsöppning, bärgning, några dagars hyrbil och hotellövernattning.

Kan du få ersättning för hyrbil?

En vanlig basförsäkring för bil ersätter inte kostnader för att hyra bil. Det gör däremot oftast så kallade "stora" bilförsäkringar eller tillägg som du tecknat till basförsäkringen.

För att du ska få ersättning för hyrbil krävs det att din egen bil inte kan användas på grund av en skada som är uppräknad som ersättningsbar i försäkringsvillkoren, till exempel vagnskada, stöld eller driftsstopp. Ersättningen som du kan få är normalt begränsad till 75 % av dygns- och kilometerkostnaden och maximalt antal dagar varierar mellan 45 - 75 dagar i olika försäkringsbolag.

- Men om du krockar och motparten är vållande till olyckan har du möjlighet att få ersättning för hyrbil från motpartens försäkring, avslutar Helen Bernerfalk.