2020-02-04 Nyhet

Nu jämför vi hemförsäkringar och försäkringar för bostadsrätt tillsammans

Du som har en bostadsrätt har ansvar för underhållet av ytskikt och fast inredning inne i lägenheten. Det är därför viktigt att du har en bostadsrättsförsäkring, annars riskerar du att själv få betala kostsamma reparationer.

De flesta som bor i bostadsrätt köper sin försäkring för bostadsrätten som ett tillägg till hemförsäkringen. I vår jämförelse av hemförsäkringar ingår därför numera en jämförelse av de viktigaste ersättningarna du kan få från en bostadsrättsförsäkring.

- I en bostadsrätt ansvarar du för det så kallade inre underhållet av lägenheten, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Det är viktigt att du har en försäkring som kan ersätta till exempel reparationer efter en vattenskada. Beloppen för att återställa lägenheten kan bli mycket höga.

Inre underhåll betyder skötseln av både ytskikt och fast inredning. Till ytskikt räknas väggar, tak och golv, inklusive golvmaterial som parkett och klinker. Till fast inredning räknas köksinredning och vitvaror och sanitetsgods som toalett, handfat, badkar med mera.

I den nya jämförelsen av både hem- och bostadsrättsförsäkringar ser du tydliga skillnader i hur försäkringarna ersätter till exempel vattenskador, vilka självrisker och åldersavdrag som görs och om allrisk ingår eller inte.

- Ibland kan föreningen tillhandahålla en bostadsrättsförsäkring som omfattar alla medlemmar, berättar Andrea Ekeblad Szanto, också hon jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Det är viktigt att du ser till att ha ett skydd för bostadsrätten, antingen genom föreningens medlemsförsäkring eller genom att teckna ett bostadsrättstillägg själv, poängterar Andrea.