2020-02-28 Nyhet

Coronaviruset: Hur gäller din försäkring?

Många konsumenter kontaktar oss med frågor om coronaviruset. Vi har samlat information om vad som gäller vid avbokning av resor och om man befinner sig i ett drabbat område.

- Hos oss finns information om hur din försäkring gäller i samband med coronaviruset. Vi rekommenderar också att man håller sig uppdaterad kring utvecklingen av coronavirusets spridning om man planerar en resa, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Vad gäller för avbokningar?

Om man bara har bokat en flygbiljett är det flygbolagets villkor som gäller. Du behöver kontrollera vad det står i villkoren för din bokning. Om Utrikesdepartementet (UD) avråder från resor till resmålet ger flygbolagen ofta rätt till avbokning eller ombokning.

Om du har köpt en paketresa (charterresa) kan det finnas möjlighet att avboka kostnadsfritt men då krävs det i regel att UD avråder från resor. Då skyddas man av paketreselagen.

Om du vill avboka din resa på grund av oro för coronaviruset så gäller tyvärr inte avbeställningsskyddet i hemförsäkringen eller bankkortet.
En separat avbeställningsförsäkring kan eventuellt gälla, om UD avråder från resa. Du bör kontakta ditt försäkringsbolag för att undersöka vad som gäller i ditt fall.

Vad gäller om jag befinner mig i ett drabbat område?

Om du redan befinner dig i ett drabbat område när UD går ut med en avrådan från att resa till eller rekommendation att resa från området kan hemförsäkringen ge ersättning om du behöver ta dig därifrån. I hemförsäkringens reseskydd ingår ett katastrofskydd som kan ersätta nödvändiga och skäliga merkostnader för att ta dig hem i förtid eller till en säkrare plats om det plötsligt skulle uppstå naturkatastrof, krig, eller terror där du befinner dig. Ersättningen är ofta begränsad till maximalt 10 000 kronor per person. Hos vissa bolag gäller katastrofskyddet även vid utbrott av allvarlig smitta och epidemi. Hör därför med ditt försäkringsbolag vad som gäller för dig.

Om du befinner dig i drabbade områden och har frågor eller vill ha hjälp, kontakta ditt försäkringsbolag eller den larmcentral som ditt försäkringsbolag samarbetar med. Informationen finns i det resebevis som försäkringsbolagen utfärdar.

Vad gäller om jag blir sjuk och befinner mig i ett drabbat område?

Reseskyddet gäller för nödvändiga och skäliga vårdkostnader om man drabbats av akut sjukdom eller olycksfall under resa. Om du har frågor eller vill ha hjälp, kontakta i första hand ditt försäkringsbolag eller larmcentralen.

Jag har satts i karantän, vad gör jag?

I regel finns inget försäkringsskydd som ger ersättning om du blir satt i karantän på grund av risk för smittspridning. Det kan ändå finnas viss möjlighet att få ersättning för utlägg genom din reseförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag för att få mer information om vad som gäller för dig.

Se intervju i Aktuellt från den 27 februari där Gabriella Hallberg berättar mer om hur reseskyddet gäller i samband med coronaviruset.