2019-09-27 Nyhet

Tjänstepension – en viktig löneförmån

Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension via sin arbetsgivare. De flesta tjänstepensioner är kollektivavtalade men det finns också andra lösningar. Trots att tjänstepensionen är en så viktig del för vad man får i total pension så är det ganska många som varken vet om de har tjänstepension eller hur mycket som betalas in.

Den 27 september är det Tjänstepensionens dag - en dag när aktörer i pensionsbranschen, arbetsgivare och media var och en på sitt sätt fokuserar lite extra på tjänstepensionen. Tanken är bland annat att öka kunskapen om att tjänstepensionen kan bli en stor del av den totala pensionen.

Ta till vara på dagen du också och se efter hur det ser ut med din tjänstepension!

Har du tjänstepension?

Alla arbetsgivare med kollektivavtal betalar in tjänstepension åt sina anställda. Hur mycket beror på vad parterna inom avtalsområdet har förhandlat fram. Som anställd får du själv bestämma över hur pengarna ska förvaltas (eller i alla fall en viss del av pengarna). 

Om din arbetsgivare inte har något kollektivavtal är det bra om du ser till att det görs inbetalningar till din pension på annat sätt och att du tar reda på vad du kan påverka.

Vad kostar tjänstepensionen, ska du flytta den till ett annat bolag? 

När du ska välja vem som ska förvalta din tjänstepension är det bra att jämföra avgifter. Försäkringsbolag kan ta ut olika typer av avgifter. Det kan vara en fast avgift, avgift av inbetald premie, procentuell avgift av pensionskapitalet och förvaltningsavgift vid fondsparande. Avgifterna har stor betydelse för hur ditt pensionskapital kommer att utvecklas, eftersom du sparar under så lång tid. 

På vår webbplats hittar du tjänsten Jämförpris. Där kan du se hur olika kostnader och avgifter påverkar din tjänstepension. Du kan också se vad det kostar att flytta din tjänstepension.

- Det är i princip omöjligt för en konsument att räkna ut det här själv, säger Stefan Thelenius, pensionsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Därför är Jämförpris en unik tjänst. Den räknar dels på pensioner i alla de stora kollektivavtalsområdena, dels på individuella tjänstepensioner. Dessutom på vad det kostar att flytta tjänstepensionen.

•  Räkna ut Jämförpris på kollektivavtalade tjänstepensioner
•  Räkna ut Jämförpris på individuella tjänstepensioner

Läs mer på tjanstepensionensdag.se och på minpension.se, där du kan skaffa dig en samlad bild över hur stor din pension kan bli.