2019-09-23 Nyhet

Thomas Cook i konkurs – kan du få ersättning?

Det brittiska resebolaget Thomas Cook som bland annat äger Ving har gått i konkurs. Det innebär att de ställt in alla flyg med sitt flygbolag. Kan du ha rätt till ersättning?

Charterresa med till exempel Ving

Om en flygning i en paketresa blir inställd, ansvarar paketresearrangören för att resenären ska nå sin destination. Om din resa inte har påbörjats ska arrangören få en chans att ordna en lämplig ersättningsresa. Kan de inte göra det kan du begära en återbetalning.

Om du köpt en paketresa, till exempel flygresan och boendet ihop, av Ving, Spies, Tjäreborg eller Globetrotter så bör du vända dig direkt till det bolaget med dina krav och fråga hur ni kan gå vidare

Du kan också läsa mer hos Hallå Konsument om resegaranti med mera.


Bara köpt en flygbiljett/flygstol?

Har du bara köpt en flygbiljett eller flygstol, kan du ha rätt till ersättning för flygbiljetten om du har köpt den på kredit, till exempel med ditt kreditkort. Du bör du vända dig till din kortutgivare - som normalt är din bank - och begära ersättning, oavsett hur du har betalat.

- Har du betalat din flygbiljett på kredit ger konsumentkreditlagen dig rätt till ersättning. Men det finns exempel i flygbolagskonkurser där även konsumenter som använt debetkort fått tillbaka pengarna för sina flygbiljetter, trots att det inte rört sig om kreditköp enligt 29 § konsumentkreditlagen. Så om du betalat din flygbiljett med kort och inte får vad du köpt så kontakta din kortutgivare, uppmanar Kicki Westerståhl, chef för Konsumenternas Bank- och finansbyrå. 

De flesta gör sina kreditköp genom att betala med sitt kreditkort men även du som har använt någon annan betalningsmetod, som till exempel en kontokredit eller en fakturakredit, har samma rättigheter.

Reseförsäkringen gäller normalt inte

- Hemförsäkringens reseskydd och andra reseförsäkringar gäller generellt inte när ett flygbolag går i konkurs, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas Försäkringsbyrå. Du kan däremot ha rätt till ersättning för förseningar. Om du har en tilläggsförsäkring till din hemförsäkring eller en motsvarande separat reseförsäkring, kan det finnas möjlighet att få ersättning för förseningar. Fråga ditt försäkringsbolag om du har ett sådant skydd, avslutar Anna-Karin Baltzari Danfors. 

Det finns också specialiserade försäkringar på bokningssajter där du kan köpa konkursskydd i samband med att du bokar resan. Om du har köpt ett sådan ska du utnyttja det. Du ska också kontrollera om din resebyrå har tecknat en försäkring som gäller vid konkurs.