2019-09-23 Nyhet

Koll på vagnskadegarantin – en checklista

En vagnskadegaranti motsvarar i princip en vagnskadeförsäkring och följer med bilen när du köper en ny personbil i Sverige. Var uppmärksam på när din vagnskadegaranti går ut och hur lång tid du har på dig att anmäla skador.

När konsumenter hör av sig till Konsumenternas Försäkringsbyrå och har frågor om vagnskadegaranti har de i de flesta fall råkat ut för en skada. Frågorna handlar ofta om att den som ringer av olika anledningar inte har någon vagnskadegaranti och därför själv får bekosta reparationen av bilen. Till exempel kan vagnskadegarantin ha upphört och konsumenten missat att teckna en vagnskadeförsäkring.

- Många konsumenter reagerar också på höga självrisker eller på att de har kort tid på sig att anmäla en skada, berättar Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Vi har därför satt ihop en checklista om vagnskadegarantier med information som kan vara bra att känna till, fortsätter Helen Bernerfalk.

Checklista för vagnskadegaranti:

Vagnskadegarantin är en helt svensk företeelse. Om du köper en ny personbil i Sverige så behöver du bara teckna en halvförsäkring för att vara helförsäkrad.

  • Om du köper du en ny bil utomlands och importerar den till Sverige behöver du däremot teckna en helförsäkring. Om du köper en begagnad bil som är under tre år, är det viktigt att kontrollera om den omfattas av vagnskadegaranti.
  • Vagnskadegarantin gäller i tre år från den dag då bilen registrerades. Vid privatleasing är det viktigt att kontrollera om bilen registrerades tidigare än leasingavtalet tecknades. I så fall kan garantin ta slut innan leasingperioden gör det.
  • Tänk på att självrisken i en vagnskadegaranti är högre än för en vanlig vagnskadeförsäkring. Den kan ligga på 8 000 - 10 000 kr. Var också beredd på att det tillkommer moms på beloppet eftersom det är ett företag - den svenska generalagenten för bilmärket - som är den egentliga försäkringstagaren (bilägaren är försäkrad).
  • Dröj inte med att anmäla skador. En del väntar med att anmäla mindre skador för att de tänker passa på att reparera skadan i samband med ordinarie service på bilen. Då kan det vara för sent. Tiden som du har på dig att anmäla en skada är oftast kort, ibland så lite som ett par månader från skadedagen.

- Till sist, glöm inte bort att kolla slutdatum för din vagnskadegaranti, avslutar Helen Bernerfalk. Många försäkringsbolag påminner visserligen sina kunder med halvförsäkring om att deras garanti snart går ut men det är inte säkert.