2019-10-25 Nyhet

Så gäller reseförsäkringen på barnens höstlov

Du som tänker resa bort på höstlovet, se till att du har rätt försäkringsskydd. Konsumenternas Försäkringsbyrå får ofta samtal från personer som inte vet om att vissa aktiviteter är undantagna från ersättning. Eller att försäkringsbolagen generellt sett inte accepterar läkare i en app som substitut för vanliga läkarbesök.

- Res aldrig utan försäkring, det är vårt huvudbudskap till alla som ska ut och resa, uppmanar Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Det reseskydd du har genom din hemförsäkring räcker oftast bra för vanliga, kortare resor. Men beroende på vad du ska göra på resan kan du behöva komplettera med ett resetillägg, sammanfattar hon.

Viktigast att kontrollera

Vi har omfattande information om reseförsäkringar på webbplatsen, men här följer en sammanfattning av några av de viktigaste sakerna att tänka på: 

Charterresor 

Reser du på charter någon vecka räcker oftast den reseförsäkring som finns i alla hemförsäkringar. Men gör du två, tre kortare resor per år kan det vara idé att utöka det vanliga skyddet med en tilläggsförsäkring till hemförsäkringen, eller skaffa en mer omfattande hemförsäkring med ett mer generöst reseskydd. I tilläggen (eller den omfattande hemförsäkringen) finns till exempel avbeställningsskydd och hos vissa bolag kan en familj få en ersättningsresa om någon skulle bli sjuk efter att ni påbörjat resan. Avbeställningsskydd har ni i och för sig också om ni betalar resorna med kort.

Äventyrsresa 

Skador efter vissa riskfyllda aktiviteter ersätts inte av hemförsäkringens reseskydd. Bedömningen av vad som är en riskfylld aktivitet varierar mellan försäkringsbolagen, men offpiståkning, djuphavsdykning, forsränning och vandring på hög höjd undantas ofta från ersättning. Troligen behöver du som skall ut på en äventyrsresa en separat försäkring som gäller för riskfyllda aktiviteter.

Endast ett försäkringsbolag ersätter idag riskfyllda aktiviteter i hemförsäkringen.

Höggravid på resan

Om du väntar barn om ett par veckor bör du överväga att stanna hemma. Hemförsäkringens reseskydd räcker till för händelser som inträffar före graviditetsvecka 28, men inte därefter. Vissa separata tilläggsförsäkringar kan ge en blivande mamma skydd längre, men det varierar väldigt hur försäkringarna gäller för vård av ett för tidigt fött barn. Inom EU har gravida samma rätt till vård som landets invånare fram till vecka 37.

Sjuk på resan 

Att "besöka" en läkare via en app har blivit allt vanligare. Om du blivit sjuk eller skadad när du är på resa kan det kännas lockande att välja det alternativet i stället för ett fysiskt läkarbesök, men då är risken stor att du blir utan ersättning från din reseförsäkring för vårdkostnader eller förstörda semesterdagar.

- Vissa försäkringsbolag kan göra undantag från huvudregeln att du ska ha träffat en läkare, för till exempel vattkoppor, men vill du vara på säkra sidan är ett fysiskt läkarbesök det enda alternativet, förklarar Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.