2019-10-25 Nyhet

Konsumenternas Försäkringsbyrå har hjälpt konsumenter i 40 år och vi behövs mer än någonsin

Konsumenternas Försäkringsbyrå har lång erfarenhet av att hjälpa konsumenter med frågor om försäkring och pension. 2019 fyller byrån 40 år och det vill vi uppmärksamma genom att berätta för ännu fler att vi finns och vad vi kan hjälpa till med.

- Konsumenternas Försäkringsbyrå arbetar på uppdrag av Konsumentverket, Finansinspektionen och Svensk Försäkring. Det som är unikt med oss är att vi är helt oberoende och har som uppdrag att hjälpa konsumenter med frågor om försäkring och pension. Alla privatpersoner kan ringa eller mejla till oss på vardagarna och få gratis hjälp, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Jämför försäkringar

- Man kan också besöka vår webbplats konsumenternas.se. Den är välbesökt, har närmare två miljoner besök per år, och där finns till exempel våra uppskattade jämförelser av försäkringar, fortsätter Anna-Karin Baltzari Danfors.

- Genomlysningen av försäkringsmarknaden hjälper inte bara konsumenter att välja en försäkring som passar deras behov utan leder till att försäkringsbolagen produktutvecklar, utvecklar Anna-Karin Baltzari Danfors.

Inget vinstintresse

En stor skillnad i dag mot för 40 år sedan är att det har dykt upp olika aktörer som också jämför försäkringar digitalt och kallar sig oberoende. Skillnaden mellan dem och oss är att de ofta får ofta provision och inte jämför hela marknaden.

- Vi vill att konsumenter ska hitta oss och våra försäkringsjämförelser så att de får hjälp av en oberoende part som inte har något vinstintresse av hur de jämför och väljer försäkring, betonar Anna-Karin Baltzari Danfors.

Hanterar klagomål

- Vi kan också hjälpa till när konsumenter har frågor eller är missnöjda med försäkringsbolagens hantering, berättar Anna-Karin Baltzari Danfors. Ungefär 11 000 konsumenter kontaktar oss varje år. Det gör att vi kan identifiera och analysera konsumenters problem för att sedan göra myndigheterna och försäkringsbolagen medvetna om dem.

Stöd inför pensionsval

Även inom pensionsområdet har vi tagit fram oberoende jämförelser. Du hittar dem i Pensionsguiden tillsammans med andra funktioner som är förknippade med pensionsval. T ex kan du använda JämförPris för att räkna ut olika kostnader i din pension.

- Använd gärna Pensionsguiden om du vill få stöd i hur du kan göra dina pensionsval, säger Carita Lindborg, biträdande chef och pensionsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. En bra början att först logga in på minpension.se och se hur din pensionsprognos ser ut, avslutar Carita Lindborg.