2019-03-20 Blogg

Fem myter om försäkringar

Många gånger stöter jag på försäkringsmyter. Här är en ”best of” eller ”big five” när det gäller missförstånd.

Bild från PixabayEn olycksfallsförsäkring täcker väl alla olycksfall?

Nej, det är bara det som räknas som olycksfall enligt försäkringsvillkoren som ersätts. Definitionen är snävare än vad folk i allmänhet tror. Det krävs ett ”utifrån kommande, ofrivilligt, våld”. Sjukdomar, muskelbristningar och långsamma förändringar räknas inte som olycksfall.

En olycksfallsförsäkring ingår väl i hemförsäkringen?

Nej. Däremot finns det ofta som tillval och i hemförsäkringens reseskydd finns något som påminner om en olycksfallsförsäkring som gäller när du reser utomlands.

Vid en vattenskada i badrummet står väl försäkringsbolaget för hela kostnaden?

Nej. Försäkringsbolagen gör avdrag för självrisk och avskrivningar. Självrisken är att se som en kostnad för att använda försäkringen och avskrivningarna beror på hur gammalt badrummet är.

Jag kan väl byta försäkring när jag vill?

För bilförsäkringar, hemförsäkringar, villaförsäkringar och djurförsäkringar är avtalstiden 1 år som standard. Det innebär att du måste vänta med att byta tills det datum försäkringen ska förnyas (huvudförfallodagen). Personförsäkringar, som olycksfallsförsäkringar, har inte samma bindningstid utan kan sägas upp direkt.

Alla hem- och bilförsäkringar är väl ungefär lika?

Nej, även på något så vanligt som hem- och bilförsäkringar finns skillnader, som till och med är relativt stora. På konsumenternas.se kan du se poäng och rankning av försäkringarna så att du kan få en överblick över vad som finns på marknaden och hur försäkringarna skiljer sig åt.

 

Om Gustav

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag heter Gustav Jonsson, och är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.