2019-06-13 Nyhet

Nytt samarbete för bättre information till pensionssparare och enklare hantering för pensionsbolagen

Under hösten inleder Konsumenternas Försäkringsbyrå och minPension ett samarbete för att skapa en gemensam tjänst för informationsinhämtning från pensionsbolagen. Tjänsten kommer att ge konsumenterna bättre jämförelser och prognoser och underlätta bolagens informationsleveranser.

För att underlätta pensionsbolagens informationsleveranser inleder minPension och Konsumenternas Försäkringsbyrå ett samarbete under hösten 2019.

Nya tjänster ställer högre krav

På minPension pågår utvecklingen av den nya tjänsten "Uttagsplaneraren" som ska hjälpa individer att fatta beslut inför pensioneringen. Idag levererar de anslutna aktörerna informationen om sina kunders pensioner till minPension på flera olika sätt. Den nya tjänsten kommer att göra det enklare för bolagen att överföra information om sina kunders pensioner samtidigt som informationen och prognoserna får högre precision än idag.
- Samarbetet syftar till att göra det lätt för bolagen att göra rätt och att minska deras administrativa arbete. Vi har haft ett mycket bra samarbete med Konsumenternas Försäkringsbyrå under flera år. Vi hoppas att det fördjupade samarbetet både ska öka kvaliteten i underlagen till pensionssparare och sänka kostnaderna för alla inblandade parter, säger Anders Lundström, vd på minPension.

Hos Konsumenternas Försäkringsbyrå finns beräkningar som konsumenter kan göra själva, till exempel "Jämförpris" som visar vad olika sorters pensionssparande kostar i form av avgifter och förlorad avkastning under både spar- och utbetalningstiden. Byrån har också jämförelser av pensionsprodukter och en funktion som visar vad det kostar att ha ett efterlevandeskydd.

I de här funktionerna används också beräkningsparametrar från bolagen. Uppgifterna är redan nu korrekta men betungande eftersom de hanteras manuellt.

- Samarbetet kommer att bli ett rejält lyft för alla involverade, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Sveriges konsumenter kommer att få en bättre helhetsbild av sitt pensionssparande och pensionsuttag. Branschen kommer att få effektivare administration eftersom bolagen till skillnad från i dag bara kommer att behöva rapportera till ett ställe. Vi bedömer också att personalresurser kan frigöras när informationsinhämtningen blir automatiserad, tid som vi gärna lägger på utvecklingsarbete.

Under våren har minPension och Konsumenternas Försäkringsbyrå tillsammans slutfört en studie för att utvärdera möjligheterna för tjänsten om gemensam databas och portal för att överföra beräkningsunderlag. En teknisk förstudie inleds i höst och därefter är det tänkt att genomförandefasen tar vid under 2020.


För ytterligare information

Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå, 070-391 88 87 Anders Lundström, vd på minPension, 070-509 98 44