2019-06-26 Nyhet

Lämna inte hunden i bilen

Lämna inte kvar hunden i bilen om det förväntas bli varmt eller om bilen står parkerad i solljus. Värmen i en bil stiger snabbt och det händer att hundar blir sjuka eller till och med dör av värmen.

Under semestern är det vanligt att hundägare tar med sig hunden till exempelvis badstranden eller köpcentret. Temperaturen i en bil kan stiga mycket fort när bilen står i solen och redan efter en kort stund kan temperaturen vara farligt hög för hunden, även om fönsterrutan är neddragen.

Om du påträffar en hund som farit illa av värmen ska du snabbt försöka sänka hundens kroppstemperatur, till exempel genom att ge den kallt vatten, hålla den stilla och kyla hundens kropp med svalt, men inte iskallt, vatten. I de flesta fall går det bra men det förekommer att hundar skadas, blir sjuka eller till och med dör av värmen.

Inte säkert att försäkringen gäller

Om det värsta skulle inträffa är det inte säkert att du får hjälp eller ersättning från din hundförsäkring. Hundförsäkringar innehåller aktsamhetskrav som du som hundägare måste följa för att ha rätt att använda din försäkring.

- Har du lämnat hunden i bilen med vetskap om att det kan komma att bli varmt, då finns det risk att din försäkring inte gäller, säger Håkan Carlsson, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Jämför hundförsäkringar

Det kan vara svårt att veta vad ens försäkring faktiskt täcker, inte minst på djurområdet. Konsumenternas försäkringsbyrå har därför en tjänst som gör det enklare för dig att välja hundförsäkring, eller kanske bara jämföra din befintliga mot andra försäkringsbolag.