2019-06-11 Nyhet

Drabbad av explosionen i Linköping? Så gäller försäkringen.

Om du har drabbats av en skada som gör att du inte kan bo i din lägenhet kan du ha rätt till ersättning för annat boende och övriga merkostnader som det kan innebära, till exempel för längre resor till och från jobbet.

Som regel får du ersättning för dina skadade saker (lösöret), under förutsättning att de är försäkrade förstås. Men du kan också ha rätt till ersättning för merkostnader. Merkostnader är kostnader som uppstår till följd av en skada och som du inte har i vanliga fall. Du bör alltid kontrollera med ditt försäkringsbolag om du kan få ersättning för merkostnader, som till exempel ett annat boende kan föra med sig.

- Anmäl att du blivit drabbad till ditt hemförsäkringsbolag direkt, uppmanar Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Då kan du få veta hur de ställer sig till dina eventuella merkostnader.

Kristerapi

- De flesta försäkringsbolag kan dessutom under vissa förutsättningar betala kristerapi vid omfattande försäkringsskador, fortsätter Anna-Karin Baltzari Danfors. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

Olycksfallsförsäkring

- Om du har råkat ut för ett olycksfall i samband med explosionen kan du ha rätt till ersättning från din olycksfallsförsäkring, om du har en sådan. Tänk på att det i de allra flesta fall inte ingår någon olycksfallsförsäkring i din hemförsäkring, avslutar Anna-Karin Baltzari Danfors.