2019-12-12 Nyhet

Tänk på brandrisken under Lucia och Jul

Levande ljus är vackra och stämningsfulla men samtidigt en vanlig brandorsak. Julmånaden är den tid på året då det sker flest villabränder. Lämna därför aldrig levande ljus utan uppsikt.

Det flesta bränder börjar på eftermiddagen när det mörknar men de största bränderna inträffar på natten när alla sover och därför inte upptäcks i tid.

- Ha därför flera brandvarnare hemma och just nu är en bra tid att kontrollera att de fungerar, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Saker ersätts av hemförsäkringen

Skyddet för brandskador på lös egendom, det vill säga möbler, kläder, hemelektronik osv, finns i din hemförsäkring.

Brand i en villa eller bostadsrätt
Skyddet för brandskador i ditt hus eller bostadsrätt har du i din villaförsäkring eller i ditt bostadsrättstillägg. Ofta har den som äger sin bostad både hemförsäkring och bostadsrättstillägg eller villaförsäkring i samma bolag.

Om du har ett fullvärdesförsäkrat hus som brinner ner, ersätts du som regel med ett nytt, likvärdigt hus uppfört på samma plats.

- Men när det gäller mindre brandskador, till exempel rökskador på ytskikt och lösöre, får du normalt räkna med att egendomen saneras, säger Peter Stark.

Behöver du bo någon annanstans?

Genom hemförsäkringen kan du också få ersättning för merkostnader om du behöver ha ett annat boende medan din bostad repareras. Det är bara om du varit grovt vårdslös eller har framkallat skadan som ersättningen kan sättas ned eller utebli.

Brand i hyresrätt

Bor du i hyresrätt har du bara en hemförsäkring och brandskador på lägenheten ska ersättas och återställas av hyresvärden. Om du har varit vållande till branden kan du bli skadeståndsskyldig, men då kan ansvarsskyddet i din hemförsäkring hjälpa dig.