2019-12-16 Nyhet

Rätt försäkrad på din resa i jul?

Ska du resa bort i jul? Se då till att vara rätt försäkrad. Reseförsäkringar är till för att täcka kostnader för problem som kan uppstå på semestern, som till exempel ett brutet ben i skidbacken eller andra sjukvårdskostnader. Välj skydd efter vart du ska resa – inom eller utom EU.

Vilket försäkringsskydd du behöver på en resa beror på vart du ska och vad du ska göra på resan. Generellt räcker hemförsäkringens reseskydd långt. Aktuellt att tänka på i dagarna är också resor till Storbritannien: hur är jag försäkrad efter en eventuell Brexit? 

Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå svarar på frågor om försäkringsskydd i Ekonomikanalen EFN. Några exempel på vad som tas upp i programmet är:

  • Tänk på att EU-kortet inte räcker som försäkring, det täcker t ex inte hemtransport med ambulansflyg eller helikopterassistans om olyckan är framme i skidbacken.
  • Vad gäller för resor inom och utanför EU? Och är det något du behöver tänka på om du reser på semester i Storbritannien efter en Brexit?
  • Vad ska du tänka på när EU:s försäkringskort slutar gälla och när behövs det gröna kortet?
    Dessutom ger Gabriella Hallberg sina bästa tips för när du behöver en extra försäkring på julresan och berättar att du ska tänka till extra om du inte är helt frisk före avresan.

- Om du är sjuk eller har ett annat pågående vårdbehov före resan är det bäst att låta ditt försäkringsbolag göra en medicinsk förhandsbedömning för att ta reda på om sjukdomen kommer att kunna ersättas av reseförsäkringen eller inte, säger Gabriella Hallberg.

- Med hjälp av en medicinsk förhandsbedömning kan du ta reda på om du får ett normalt försäkringsskydd eller inte för till exempel vårdkostnader på resan, förklarar Gabriella Hallberg.

- Du ska vända dig till ditt försäkringsbolag, förtydligar Gabriella Hallberg. Det räcker inte med att din vanliga läkare säger att du är frisk nog att resa.