2019-12-09 Nyhet

Många vill byta bilförsäkring

Det är vanligt att upprörda bilägare kontaktar Konsumenternas Försäkringsbyrå när de inte får byta försäkringsbolag för sin bil. Försäkringsavtal är oftast ettåriga. Det innebär att man bara kan byta försäkringsbolag en gång om året, vid den så kallade årsförfallodagen.


En gång om året får du förslag om att förnya din försäkring. Om du inte tackar nej brukar avtalet förlängas ett år. Vill du byta försäkring måste du göra det före den så kallade årsförfallodagen. Vilket datum som är årsförfallodag står i försäkringsbrevet som du får när det är dags att förnya försäkringen. 

- Försäkringsavtal får enligt lag vara upp till ett år och är oftast det, säger Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Det finns undantag och vi märker en trend att fler bolag blir mer flexibla och kortar bindningstiden.

Många konsumenter reagerar på att premien blivit hög eller vill byta bolag av någon annan anledning. Då är det dags att göra det när försäkringsbrevet kommer och innan årsförfallodagen infaller. 

- Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam på förlängningen om man betalar sin försäkring genom autogiro, poängterar Helen Bernerfalk. Vi har märkt att många autogirobetalare inte tittar så noga på uppgifterna i försäkringsbrevet.

I dagsläget är det 3 av 17 bolag i vår jämförelse av bilförsäkringar som har en kortare bindningstid än ett år. Vilka det är kan man se i jämförelsens fördjupade del. Det är inte något som poängsätts i vår poängjämförelse. Informationen finns ändå med eftersom det är många konsumenter som tycker att det är en viktig fråga när de ska välja i vilket bolag de ska försäkra sin bil.