2019-04-22 Nyhet

Hur gäller reseförsäkringen för dig som är på Sri Lanka?

Reseskyddet som ingår i din hemförsäkring ersätter som regel nödvändiga och skäliga merkostnader för att du ska kunna lämna ett akut krisområde och ta dig till en säkrare plats eller resa hem till Sverige. Ersättningen är ofta begränsad till cirka 10 000 kronor per person.

Som akut krisområde räknas en plats där det inträffat en terrorhandling. Det krävs också att Sveriges Utrikesdepartement (UD) avråder från resor till området, vilket de nu gör till Sri Lanka .

Ta dig till en säkrare plats?

- Om du är i det drabbade området och vill ha ersättning från din hemförsäkring för att komma hem tidigare eller förflytta dig till en säkrare plats, bör du först kontakta ditt försäkringsbolag för att få besked om hur de vill att du ska gå till väga, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Blivit skadad?

Om du blivit skadad får du ersättning från hemförsäkringens reseskydd för nödvändiga och skäliga kostnader för vård och eventuell hemtransport.
- Det är viktigt att du kontaktar ditt försäkringsbolag eller bolagets larmcentral för att få information om var du kan få vård. Hemförsäkringens reseskydd har ett bra skydd. Spara även kvitton och läkarintyg, råder Anna-Karin Baltzari Danfors.

Alla  kontaktuppgifter du behöver finns på det resebevis du kanske tagit med dig från försäkringsbolaget eller på försäkringsbolagens webbplatser.

Vill du avbeställa?

Om du vill avboka en planerad resa till Sri Lanka ska du kontakta din researrangör och ditt försäkringsbolag för att höra vilken möjlighet du har till ersättning för avbeställningen. 

I de flesta försäkringsbolag gäller normalt avbeställningsskyddet bara om ni som ska resa har drabbats av en akut sjukdom eller ett olycksfall före resan och kan uppvisa läkarintyg på det. Om du inte kan eller vill resa hänvisar försäkringsbolagen däremot till flygbolagets/arrangörens regler.

- Var rädd om dig om du är på Sri Lanka och följ instruktionerna från de lokala myndigheterna, avslutar Anna-Karin Baltzari Danfors.