2019-04-26 Nyhet

Har du drabbats av SAS flygstrejk?

Som resenär har du bland annat rätt till ersättning eller ombokning av en inställd resa och för skäliga kost- och logiutlägg. Det är viktigt att du sparar kvitton på dina utlägg och du bör bevaka dina rättigheter både via flygbolaget och ditt försäkringsbolag.

Det är viktigt är att du kontaktar flygbolaget eftersom de kan ge dig ersättning för hela resan om ditt flyg blivit inställt, eller en mindre summa om du bara blivit försenad på grund av strejken. Du kan antingen få ersättning för den outnyttjade delen av biljetten eller boka om flygresan hos dem.

- Tänk på att det kommer att vara lättare att boka om biljetten när strejken har upphört än i dagsläget, alltså medan strejken fortfarande pågår, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Just nu är det högt tryck hos SAS.

- Förutom ersättning av biljetten har du också rätt att få ersättning för resor mellan ditt hotell och flygplatsen och för skäliga kostnader för kost och logi i samband med strejken. Se därför till att spara kvitton som bevisar dina utlägg, uppmanar Gabriella Hallberg.

När köpte du biljetten?

För att du ska ha rätt till ersättning från en reseförsäkring ska det vara så att strejken varslades eller bröt ut efter det att du bokade biljetten och köpte försäkringen. I alla försäkringar finns det krav på att de ersättningsbara händelserna ska vara oförutsedda.

Hemförsäkringens reseskydd

Ring även ditt försäkringsbolag. Du har ett reseskydd i hemförsäkringen. I vissa fall täcker den kostnaderna.

- Har du en utökad hemförsäkring är möjligheterna stora att du kan få ersättning för merkostnader som du drabbats av i samband med strejken, eller en schablonersättning som beror på hur länge flyget försenats, fortsätter Gabriella Hallberg. Men inte alla försäkringsbolag ersätter dig vid strejk, så kontrollera vad som gäller för dig.

Ersättning från både flygbolaget och försäkringsbolaget?

Vissa försäkringsbolag ersätter kostnader med ett schablonbelopp upp till ett maxtak på några tusenlappar. Schablonbeloppet kan du ha rätt till även om flygbolaget har kompenserat dig för biljetten eller bokat om biljetten.

Andra försäkringsbolag ger i stället en kostnadsersättning när du kan visa kvitton för merkostnader som du haft på grund av strejken. Den kan du inte få från två håll.

- Återigen, spara alltså dina kvitton så att du kan bevisa att utläggen är kopplade till flygförseningen eller det flyg som blivit inställt på grund av strejken, uppmanar Gabriella Hallberg.

Separata reseförsäkringar

Om du har tecknat en separat reseförsäkring när du bokade din resa, till exempel hos researrangören, kan du ha rätt till ersättning från den. En del separata reseförsäkringar kan vara mer omfattande än reseskyddet i hemförsäkringarna och då kan också ersättningsnivåerna vara något högre.

Räkna ut vilken ersättning du kan ha rätt till med hjälp av Flygkalkylatorn