Om bolån

Ett bolån tar du för att finansiera ett köp av till exempel en villa eller bostadsrätt, men du kan också ta ett bolån för att bekosta en utbyggnad eller renovering av bostaden. När du tar ett bolån vill långivaren ha en säkerhet/pant i bostaden.

För de flesta av oss är ett bostadsköp den största investeringen som vi någonsin gör och de allra flesta måste låna till köpesumman. Det är främst banker som lämnar bolån, men även vissa kreditmarknadsbolag. Det är bra att kontakta flera långivare och begära offerter från dem innan du tar ett lån.

Marknadsvärdet på bostaden och din betalningsförmåga avgör hur mycket pengar du får låna. För att du själv ska kunna bilda dig en uppfattning om hur stort lån du kan få kan du använda dig av vår bolånekalkyl. Där kan du också se hur mycket du behöver amortera på lånet.

Du behöver finansiera en del av ditt bostadsköp med en kontantinsats. Banken lånar inte ut mer än högst 85 procent av bostadens marknadsvärde med bostaden som säkerhet.

När du räknar på kostnaden för lånet får du inte glömma att det tillkommer avgifter för lagfart och för att ta ut pantbrev om du köper ett hus. Lagfarten kostar 1,5 procent av köpesumman och för pantbrev får du betala 2 procent av pantbrevsbeloppet. Dessutom tillkommer administrativa avgifter. Du kan läsa mer om kostnader vid pantsättning här.