Samlingslån

Om man har många krediter med höga räntor har det blivit populärt att försöka samla dem i ett enda större lån. Fördelen med det är att man kanske kan få ned räntan och att man bara har ett lån att hålla reda på. Om man har betalningsanmärkningar kan man dock få betala ganska hög ränta ändå.

Flera banker och kreditinstitut erbjuder sådana samlingslån, som också kan heta omstartslån, saneringslån eller skuldfinansieringslån. Det är lån som du löser dina tidigare lån och krediter med. Tanken bakom lånen är att du ska kunna ha bara ett lån som du betalar på och att räntan för det lånet ska vara lägre än räntorna för de tidigare lånen och krediterna. Det finns olika sådana lån, både med och utan säkerhet.

Precis som vid vilket annat lån som helst är långivaren skyldig att göra en kreditprövning för att avgöra om du har förutsättningar för att kunna betala tillbaka lånet. Om du har stora skulder eller betalningsanmärkningar så kan det bli svårare för dig att få ett lån och i alla fall få ett lån med låg ränta. Många långivare som erbjuder samlings-/saneringslån marknadsför också sina lån med så kallade "från-räntor". Du bör därför kontrollera villkoren noga och jämföra räntan, amortering och återbetalningstid med dina tidigare lån. Titta vad du idag betalar för krediterna totalt och se om du skulle tjäna på att ta ett samlings-/saneringslån. Du kan jämföra kostnaderna med hjälp av vårt Lånelabb.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå