Bil-, båt- och MC-lån

När du vill köpa till exempel en bil, båt, MC, husvagn eller snöskoter kan du normalt låna upp till 80 procent av fordonets pris. Resten måste du betala själv, antingen kontant eller genom att lämna in ett inbytesobjekt. Innan du beviljas lånet är långivaren skyldig att göra en kreditprövning för att bedöma din återbetalningsförmåga.

Vissa långivare kräver att du köper fordonet av en auktoriserad handlare och att du lånar minst ett visst belopp, till exempel 50 000 kronor.

Den här typen av lån är ofta förknippade med olika avgifter och det är därför viktigt att du tar reda på den effektiva räntan, alltså den totala kostnaden för lånet, inklusive alla avgifter, som till exempel uppläggnings- och aviseringsavgift.

Betalningen för lånet kan ske genom rak amortering då månadsbeloppet är olika varje gång eller med annuitet då det är samma belopp varje gång (om räntan ligger still).

Räntan på är i allmänhet rörlig och avbetalningstiden brukar vara mellan fem och femton år, beroende på vilken typ av fordon det rör sig om.

Långivaren brukar kräva att det fordon som du lånar pengar till och som står för säkerhet till lånet inte är för gammalt. Det är också ett vanligt krav att lånet ska vara slutbetalt innan bilen eller båten är för gammal. Till exempel brukar ett krav vara att bilen ska vara slutbetald när den är 10 år gammal.

Återtagandeförbehåll

I den här typen av låneavtal brukar det finnas ett så kallat återtagandeförbehåll vilket innebär att långivaren kan ta ifrån dig fordonet om du inte sköter dina betalningar. Det gäller ända till dess att du gjort samtliga avbetalningar.

För att ett återtagandeförbehåll ska vara giltigt måste man ha gjort ett sådant förbehåll i samband med att avtalet ingicks eller i varje fall senast då varan överlämnades till köparen. Det vanliga är att det finns ett sådant villkor i avtalsformuläret som undertecknas i samband med köpet.

Om det finns ett återtagandeförbehåll får köparen/låntagaren inte sälja varan innan lånet är slutbetalt.

Billeasing eller privatleasing

Leasing är ett annat sätt att finansiera ett bilinnehav. Det handlar dock inte om att man lånar pengar för att äga en bil utan om att man hyr bilen under en viss tid, vanligen två eller tre år. Du betalar ett visst belopp varje månad och i det beloppet ingår ibland också servicekostnader. När leasingtiden är slut lämnar du tillbaka bilen eller löser ut den.

Leasingavtal är ofta svåra att avbryta i förtid. Eftersom det inte handlar om ett lån kan du inte heller göra avdrag för leasingavgifterna på samma sätt som du kan göra avdrag för räntor på ett lån. Det är också viktigt att du är försiktig med bilen under leasingtiden eftersom du får betala extra om bilen fått skador.

Fördelen med att leasa en bil är att du får tillgång till en helt ny bil. Du slipper ta lån eller betala någon kontantinsats.

Du kan läsa mer om att leasa bil på Hallå konsuments webbplats.