Avbetalning

Många butikskedjor erbjuder köp på avbetalning, som i själva verket är ett lån. Erbjudandet är kopplat till butikskedjans kort. I allmänhet får du ett större lån än det du utnyttjar vid ditt första köp. Kortet har då ett outnyttjat låneutrymme, som kan missbrukas om det kommer i orätta händer och som kan påverka din möjlighet att få ett annat lån.

De här lånen marknadsförs ofta som räntefri avbetalning. Men eftersom det tillkommer olika avgifter kostar lånet pengar.

Ibland är lånet faktiskt räntefritt om du betalar tillbaka hela lånet inom en viss tid. Har du inte betalat tillbaka hela lånet vid den tidpunkten får du betala en ränta, som många gånger är hög.

Kontrollera den effektiva räntan

Eftersom lånen är så olika uppbyggda är det extra viktigt att du kontrollerar den effektiva räntan, det vill säga den totala kostnaden för lånet, inklusive alla avgifter, som tillexempel uppläggnings- och aviavgift. Den effektiva räntan ska alltid framgå av säljarens marknadsföring.

Långivaren oftast inte butikskedjan utan ett kreditmarknadsbolag

Erbjudanden om avbetalning fungerar på olika sätt. Ta noga reda på hur ditt lån fungerar så att du vet om det passar just dig. Långivaren är oftast inte den butikskedja där du köper din vara. I allmänhet är det ett kreditmarknadsbolag eller en bank som samarbetar med butikskedjan som du ingår avtal med.

 Kan påverka din möjlighet att få ett annat lån

Tänk också på att det outnyttjade låneutrymmet kan påverka din möjlighet att få ett annat lån.

Exempel: Du hittar en vara för 1 000 kr i en butik. Butiken erbjuder köp på avbetalning med butikens kort, vilket i själva verket är ett lån. Det totala låneutrymmet på kortet är
10 000 kr. Du har dessutom köpt varor för 1 000 kronor vardera på samma sätt i tre andra butiker med motsvarande låneutrymme. När du senare vill ta ett lån visar en kreditupplysning att du har lån på 40 000 kr trots att du bara köpt varor för 4 000 kr.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå