Innan du tar ett lån

Innan du bestämmer dig för att ta ett lån, finns det några saker som kan vara bra att tänka på.

Har du råd att låna

Lån kostar alltid pengar. Fundera på hur mycket du behöver låna. För att se om din ekonomi klarar kostnaden för ett lån kan du göra en privatekonomisk kalkyl på Konsumentverkets webbplats, se länk nedan. Du kan också räkna på vad ett lån kostar i Bolånekalkylen och i Lånelabbet.

Var ute i god tid

Att få ett lån beviljat kan ta tid eftersom långivaren ska göra en kreditprövning. Var därför ute i god tid innan du behöver pengarna. Ofta finns möjlighet att ansöka om lånelöfte. Detta gör det enklare för långivaren den dag du verkligen behöver pengarna och är därför ett sätt att säkerställa att du hinner få pengarna i tid.

Tänk också på 

Förutom kostnaderna för lånet kan det också vara bra att fundera över:

• Vad händer om du och/eller din partner förlorar jobbet? Har du/ni något försäkringsskydd, t.ex. arbetslöshetsförsäkring? Hur länge gäller det och vilken inkomst får du/ni då?

• Vad händer om du/din partner skulle gå bort? Har ni någon försäkring som löser en del av skulden, till exempel låneskydd eller kommer en av er bli tvungen att bära hela skulden själv?

• Vad händer om du och din partner separerar? Kommer långivaren att acceptera att en av er står kvar ensam som låntagare för lånet eller blir ni kanske tvungna att flytta?

• Finns det utrymme i din privatekonomiska kalkyl för räntehöjningar? Fundera på att binda hela eller delar av lånet. På så sätt minskar risken för räntesvängningar som din ekonomi inte klarar. Alternativt kan du löpande sätta undan pengar för att skapa en räntebuffert.

• Vad händer om era utgifter ökar, till exempel om ni får tillökning i familjen eller om ni måste göra ett stort reparationsarbete på bostaden? Finns det utrymme i din privatekonomiska kalkyl för att dra ned på vissa utgifter för att kompensera för ökningar av andra utgifter?