Bitcoins och andra kryptovalutor

Bitcoins är ett exempel på en så kallad kryptovaluta som är ett virtuellt betalningsmedel. Det kan även kallas digital valuta eller virtuell valuta. Det finns många kryptovalutor och antalet växer hela tiden.

Det mest kända och i särklass största virtuella betalningsmedlet är bitcoins. Därför är vår information inriktad på den även om mycket vi skriver gäller även för andra kryptovalutor som till exempel Etherum.

Ingen garanterar värdet på bitcoins

Det finns ingen formell utgivare av bitcoins och valutan omfattas inte av något lands lagstiftning. Det innebär att det inte finns någon eller något som garanterar värdet på bitcoins. Det innebär att den är värd vad någon annan är beredd att betala för den vid ett visst tillfälle. Det har förekommit att aktörer tillverkat något som ser ut som ett bitcoinsmynt men myntet har bara innehållit en krypteringsnyckel. Den måste omsättas digitalt och man kan inte vara säker på att den inte är kopierad förrän man gjort det. Så "myntet" i sig har inget värde

Bitcoins som investeringsform

Bitcoins är konstruerat som ett betalningsmedel och som ett betalsystem. Men eftersom dess värde har ökat kraftigt har de främst dragit till sig intresse som investeringsobjekt.

Bitcoins - olämpliga som investeringsform för konsumenter
Betalningar med bitcoins är oåterkalleliga
Transaktionsavgiften för bitcoins varierar
Handeln med bitcoins är oreglerad
Varför är bitcoins så omtalade?
Bitcoins som betalningsmetod är snabba transaktioner
Bitcoins som investeringsform och för spekulation