Autogiro och stående överföring

Autogiro och stående överföringar är två olika sätt att sköta dina återkommande betalningar utan att du själv behöver lägga in dem varje gång eller godkänna dem i din internetbank.

Om du betalar dina räkningar med autogiro riskerar du inte att glömma att betala i tid. Så länge som det finns täckning på kontot så går det helt automatiskt. Likaså om du har lagt en stående överföring för sparandet eller huslånet. 

Att tänka på

  • Ett autogiro är ett medgivande att dra pengar från ditt konto
  • Autogiromedgivandet säger inte vilket belopp som ska dras. Bara att företaget får dra pengar från ditt konto
  • Du ska i förväg få veta vilket belopp som kommer att dras
  • Om du regelbundet gör överföringar kan du lägga upp en stående överföring

Stående överföring

Om du har en stående överföring inlagd i din bank så överförs pengar automatiskt till mottagaren vid samma tid varje månad eller varje kvartal. Du får ingen information i förväg och behöver inte heller godkänna varje överföring.

Genom att skriva ett avtal med banken – ett överföringsuppdrag – kan du ha en stående överföring från ditt konto. Stående överföring brukar till exempel användas för att spara regelbundet i fonder, pensionssparande eller för regelbundna överföringar till en viss person eller företag. 

En stående överföring är inte ett autogiro där du får besked i förväg om vilket belopp som kommer att dras från ditt konto. Istället dras en i förväg bestämd summa, samma varje gång, från ditt konto. Du har inte någon möjlighet att återkalla en enskild dragning men kan återkalla betalningsuppdraget. 

Återkalla en stående överföring

Som kontohavare kan du när som helst återkalla (säga upp) en stående överföring.

Vanliga frågor

Följer mina autogiron med när jag byter bank?

Nej, men om du meddelar din nya bank så hjälper de dig att föra över dem.

Mitt gym har höjt priset men mitt autogiro gäller det gamla priset. Får verkligen gymmet dra mer pengar?

Ett autogiro är ett medgivande att ett företag får dra pengar, däremot är inte medgivandet begränsat till ett visst belopp. Vilket belopp som dras från ditt konto ska du få information om av betalningsmottagaren, alltså gymmet i förväg. Har gymmet rätt att höja priset så har de också rätt att dra mer pengar via autogiromedgivandet.