Undvik investeringsbedrägerier

Investeringsbedrägerier har blivit allt vanligare. Bedragarna är ofta skickliga och har internationell anknytning. Ofta utförs bedrägerierna med hjälp av påkostade broschyrer, fantasifulla produktnamn, proffsiga webbplatser och påhittade resultat.

Blir du erbjuden en investering bör du alltid rådfråga till exempel en väletablerad bank som komplement  Du kan också fråga tillsynsmyndigheten i det land där investeringsbolaget finns, om bolaget står under tillsyn.

Klargör för den som kontaktar dig att du kommer att kontrollera all information som du får. Det kan avskräcka bedragare från vidare övertalningsförsök. Fråga också dig själv varför just du har erbjudits investeringen.  

Att tänka på

  • Det börjar ofta med ett oväntat telefonsamtal eller via en lockande annons på sociala medier.
  • Man lockar ofta med att du ska få tillgång till marknader och affärer som vanligen bara är för professionella placerare och rika människor.
  • Bara för att ett företag inte finns med på Finansinspektionens varningslista, så innebär det inte att det är seriöst. Bedragare byter namn ofta.
  • Låter det för bra för att vara sant så är det oftast inte sant.

Räddningshjälp - ofta nytt bedrägeri

Konsumenter som förlorat pengar i bedrägerier riskerar att bli lurade igen. Denna gång av någon som utger sig för att kunna hjälpa dem.

Många konsumenter som blivit av med stora belopp efter telefonbedrägerier eller efter att de köpt kryptovaluta via fejkade webbplatser, har senare blivit uppringda av personer som uppger sig vilja hjälpa till att stoppa bedragarna eller ge konsumenterna sina pengar tillbaka. Det är ett fortsatt bedrägeri. 

Olika typer av bedragare

Finansinspektionen, FI, har identifierat och varnar för två typer.

Två typer av bedragare - "myndighet" och "ombud"

Frågor och svar

Jag har blivit lurad på pengar men läst om charge-back. Kan jag få tillbaka pengar den vägen?
Vad ska jag göra om jag har blivit lurad?