Vilka försäkringar behöver jag?

Behöver jag samma försäkringar när jag lever själv som med barn? Behöver jag någon särskild försäkring när jag pluggar eller har blivit pensionär?

Ett sätt att tänka kring sitt försäkringsbehov är att dela in försäkringarna i grupper: Krav enligt lag, Nödvändiga och Bra att ha. Andra försäkringar kan du till och med fundera på att prioritera bort.

Mikrofon svartvit Lyssna på: Vilka försäkringar behöver jag i Försäkringspodden.

OBS! Se den här informationen som tankar, idéer och exempel på hur du kan prioritera - inte som rådgivning eller personliga rekommendationer. Du måste alltid fatta egna beslut baserade på din situation och inställning till försäkringar. Se även våra särskilda tips för barnfamiljer, singelhushåll, studenter och pensionärer.

 

Vill du veta mer om privata försäkringar, försäkringar från arbetsgivaren och samhällets försäkringar?

Att tänka på

  • Den enda försäkring det är lag på är trafikförsäkring om du har bil. Men oftast behöver du hel- eller halvförsäkring på bilen.
  • Att ha en hemförsäkring (eller bostadsrättstillägg eller villaförsäkring) är nödvändigt. Likaså barnförsäkring om du har barn, reseförsäkring för längre resor och en djurförsäkring om du har ett djur. 
  • Det kan vara bra att ha en olycksfallsförsäkring, en sjuk- och olycksfallsförsäkring, en inkomstförsäkring, en sjukvårdsförsäkring, en pensionsförsäkring (eller pensionssparande) och en eller flera livförsäkringar.
  • Det finns en rad försäkringar du kan fundera på om du verkligen behöver, till exempel försäkringar som bara gäller för en viss, begränsad sjukdom, tandvårdsförsäkringar utanför folktandvårdens, produktförsäkringar/flera olika produktförsäkringar, avbeställningsskydd via resebyrån/flygbolaget, ID-skyddsförsäkring (den är ofta onödig om det redan ingår i din hemförsäkring), förlängda motorgarantier är ofta onödiga på grund av litet innehåll.

Vilka försäkringar har jag?

Det kan tyckas självklart vilka försäkringar man har, men det kan vara lätt att missa några, särskilt personförsäkringar.

Hur ska man hitta vilka försäkringar man har? Det finns inget särskilt register där allt är samlat. Därför kan du ha fler försäkringar än du vet om, till exempel genom din arbetsgivare.

Var ska man leta?

Ta reda på vilka försäkringar du har så här:

Mina sidor
Sparade brev och mejl
Kolla med din arbetsgivare 
Skolförsäkringar 
Försäkring via organisation eller klubb?
Avbeställningsskydd via kort
Försäkringar kopplade till annan försäkring?
Är du medförsäkrad på någon annans försäkring?
Fråga de stora bolagen