Resa när du är gravid

Ska du resa och är gravid? Till och med graviditetsvecka 28 ersätter de allra flesta reseförsäkringar kostnader vid akut sjukdom och olycksfall som inträffar under graviditeten eller förlossningen.

Separat reseförsäkring efter vecka 28

Ska du resa efter vecka 28 finns det några separata reseförsäkringar som täcker fler graviditetsveckor. Något enstaka bolag försäkrar till och med vecka 36.

Flyga under graviditeten

Om du tänker flyga under graviditeten bör du i god tid ta reda på vilka regler som gäller för det flygbolag du ska resa med. De flesta flygbolag tillåter gravida att flyga fram till graviditetsvecka 34-36 men flygbolagen har olika bestämmelser, vissa kräver läkarintyg.

Gäller försäkringen för barnet

Hur reseförsäkringarna gäller för barnet i magen varierar mellan försäkringsbolagen. Kontakta därför ditt bolag och hör efter hur din försäkring gäller om barnet skulle födas på resan. Se till att du har en försäkring som täcker både kostnader i samband med en för tidig förlossning och hemtransport av både dig och barnet.

Sjukvård inom EU men inte ambulansflyg

Inom EU- och EES-länderna har vi rätt till samma sjukvård som medborgarna i landet, om vi har med oss EU-kortet från försäkringskassan. Däremot ersätter bara Försäkringskassan hemtransport från länder i Norden.

För tidig förlossning sällan komplikationsfri

En för tidig förlossning, t ex i vecka 30–35, är sällan komplikationsfri. Ofta behövs det kuvös och extra översyn i åtminstone två veckor. Och för tidigt födda barn har ofta för dåligt utvecklade lungor för att kunna flyga som vanligt. En hemtransport med ambulansflyg inom EU kan kosta 15 000 – 400 000 kronor, beroende på vilken medicinsk utrustning som behövs. Längre ambulansflygningar blir betydligt dyrare. Från Thailand rör det sig om 600 000 – 700 000 kronor. För det betalar heller inte Försäkringskassan vare sig för förlossning eller sjukhusvård.

Det rör sig alltså om stora pengar som du får betala själv om du inte är försäkrad. Att försäkringsbolagen bara försäkrar till vecka 28 beror på riskerna.

Sjukvården på resmålet

Tänk på att en försäkring betalar för sjukvården men inte garanterar dig att få tillgång till bra sjukvård var du än befinner dig. Gör gärna lite research hur det ser ut med sjukhus på resmålet innan du bokar din resa. I turisttäta områden är chansen större att sjukvården är bra.