Skimning

Har det skett ett uttag eller ett köp med ditt kort som du inte känns vid, trots att du har kortet kvar? Då kan du ha råkat ut för skimning – att ditt kort "blivit skimmat".

Vid skimning kopieras informationen på ditt kort över till ett annat kort. Det kan till exempel ske med hjälp av en särskild utrustning som monteras på en uttagsautomat eller kortläsaren på en bensinpump. Bedragaren kan sedan använda informationen och lägga in den i ett falskt kort och sedan använda det falska kortet för att göra köp eller ta ut pengar i en uttagsautomat.

Så skyddar du dig mot skimning

Lämna aldrig kortet utan tillsyn. Lämna inte in kortet i en bar, kräv att få tillbaka kortet direkt efter betalning. Vid automatuttag eller köp vid obevakade bensinstationer ska du vara uppmärksam på hur kortläsaren eller knappsatsen ser ut. Ser den manipulerad ut?

Kontrollera regelbundet ditt saldo

Om du regelbundet kontrollerar ditt saldo och dina uttag ökar möjligheten att snabbt kunna upptäcka obehöriga uttag. Kontakta banken omgående och spärra kortet om du upptäcker obehöriga uttag.

Banken ser om kortet har utsatts för skimning

Du är bara ansvarig för uttag och köp som du själv har gjort, om du inte förlorat ditt kort genom grov oaktsamhet, lämnat över det till någon annan eller inte spärrat kortet på en gång.

Banken kan se om det är ditt genuina kort som använts vid ett köp vilket innebär att du har goda chanser att få tillbaka dina pengar om du utsatts för skimning. Nya kort är utrustade med chip och sådana kort kan inte skimmas.