Om postförskott

Tidigare var postförskott ett vanligt betalsätt när du handlade på till exempel postorder. Postförskott är en tjänst som innebär att du som mottagare betalar för varorna när du hämtar ut paketet hos postombudet.

Även innan näthandlandet var så utbrett som det är idag så var det vanligt att beställa kläder och andra varor på distans, man hittade sortimentet i en katalog och beställde via postorder. Ett vanligt sätt att betala var via postförskott.

Postförskott förekommer även idag vid distansköp som betalningsalternativ vid sidan av kortbetalning, fakturaköp och direktbetalning. För beställaren innebär det att man inte behöver betala något förrän man hämtar ut sina varor och avsändaren vet att varan betalas innan den lämnas ut till kunden.

En fördel med postförskott jämfört med andra betalningsmetoder är att du inte behöver betala något innan säljaren skickar dina varor och du behöver inte ha något kontokort eller ansöka om någon kredit för att kunna handla. Du får betala en avgift för postförskottet, ca 50 kronor, och du betalar för varorna när du hämtar ut det hos postombudet. En nackdel är att du inte kan kontrollera varorna innan du betalar.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå