Om att betala mot faktura

Särskilt när du näthandlar är det vanligt att du får betala mot faktura. Det är ett lika vanligt betalningsalternativ som att betala med kort eller att göra en direktbetalning via internetbanken. En faktura är en kredit; du får vänta med att betala under en viss tid.

I dagligt tal är en faktura detsamma som en räkning – ett skriftligt krav på betalning från ett företag för en vara eller tjänst. Du får fakturan i mailen eller i posten och betalar den sedan före förfallodatum. Det finns inte någon lagstadgad betalningsperiod utan sista betalningsdag ska stå på fakturan. Står det inte någon förfallodag ska du betala omedelbart. Om du betalar för sent kan du få betala påminnelseavgift och dröjsmålsränta.

Fakturan kan vara en löpande kredit

Att betala mot faktura kan också vara något annat; att du beviljas en kredit på exempelvis 5 000 kr. Du kan sedan handla varor och få en gemensam faktura för flera köp. När du har betalat din räkning finns kreditutrymmet kvar och du kan använda det för att göra ytterligare inköp. Om du inte längre vill ha din kredit måste du säga upp den. Den här typen av krediter kallas ibland för revolverande krediter.

Det är sällan butiken som säljer varan som lånar ut pengar utan i allmänhet är det ett kreditmarknadsbolag eller en bank som samarbetar med butikskedjan som du ingår avtal med.

Har du ett kort kopplat till krediten?

Ibland får du ett kort kopplat till krediten som du kan använda för att handla även i andra butiker och att ta ut kontanter med. Du bör kontrollera villkoren för kortet noga. Ofta får du både betala en årsavgift för kortet och avgifter vid kontantuttag. Om du inte betalar korträkningen i sin helhet vid förfallodatumet får du betala ränta på den kredit som du utnyttjar.

Du kan läsa mer om olika kontokort här.

Varje kredit påverkar din kreditvärdighet

Tänk på att varje kredit påverkar din kreditvärdighet. Det vill säga att om du till exempel ska ta ett bolån så tittar banken även på vilka eventuella butikskrediter du har och väger in dem i hur mycket du får låna och i vilken ränta du kan få.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå